Ezért ne pucolja meg soha az almát!

Az egyik legjobb és legegészségesebb csemege az alma: csak alaposan meg kell mosni, és már lehet is enni. És igen, még pucolni sem kell – sőt, akármennyire is gyorsan meg tudná csinálni, egyenesen tilos!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alma
2014. április 05. szabo.daniel

Az egyik legjobb és legegészségesebb csemege az alma: csak alaposan meg kell mosni, és már lehet is enni. És igen, még pucolni sem kell – sőt, akármennyire is gyorsan meg tudná csinálni, egyenesen tilos! –, ugyanis a fontos vitaminok leginkább az alma héjában és közvetlenül alatta tárolódnak. A héj ráadásul a gyorsabb emésztést is elősegíti, illetve fogyókúrázóknak is kiváló a pucolatlan alma. – legalábbis ezt állítja a  Huffington Post egyik cikkében.


Mennyi ez számokban?

Egy közepes méretű pucolatlan almában 8,4 mg C-vitamin, 98 Nemzetközi Egységnyi (NE)  A-vitamin  és 4,4 g rost van, míg egy azonos méretű pucoltban ez a mennyiség már jóval kevesebb: 6,4 mg C-vitamin, 2,1 g rost és 61 NE A-vitamin található.
Nemzetközi Egység  vagy International Unit (IU)

A Nemzetközi Egység, rövidítve NE mértékegység a farmakológiában. Anyagmennyiséget mér biológiailag aktív anyagok biológiai hatása alapján. Főleg vitaminok, hormonok, vakcinák, vérkészítmények esetében használják.

Jótékony hatással van a memóriára is

Magas számban tartalmaz kvercentint, ami egy flavonoidvegyület. (A bioflavonok erős antioxidáns hatással bírnak, így a bőr fiatalságának megőrzésében és a tumoros megbetegedések kemoprevenciójában használhatók eredményesen.) Úgy tűnik, ez az antioxidáns képes harcolni azokkal a szövetekkel, amelyek az Alzheimer-kórért felelősek, vagy más degeneratív problémákkal kapcsolhatók össze – legalábbis erre mutat egy 2004-es,  patkányokon végzett kísérletről szóló tanulmány.