Ezért nem tudunk csak az étkezéssel készülni a babára

Amit valószínűleg nem kell senkinek magyarázni, az az, hogy miért is olyan fontos a tápanyagok pótlása a várandósság alatt, de az azért egy kicsit kevésbé megfogható, hogy miért kell már előre készülni, vitamint szedni, egészségesen élni, ha babát szeretnénk? Ez nem jön magától?

várandósság
2018. április 21. ratkotunde.hu

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Nem gondoskodik rólunk a természet?

Mielőtt bárki komolyan elgondolkodna ezen a kérdésen gyorsan szögezzük le: de igen, a természet gondoskodik rólunk. Alapvetően úgy van kitalálva, felépítve a női szervezet, hogy képes legyen a tápanyagok megfelelő mennyiségű raktározására, hogy amikor arra sor kerül, egy új, kicsi embernek adhasson életet.

Jogosan merül hát fel a kérdés, hogy akkor miért is kéne annyira felkészülni egy várandósságra. Azok, akik ezt a kérdést felteszik, valószínűleg azt sem tudják, hogy az utóbbi évtizedekben drasztikusan nőtt a meddőséggel küzdő párok aránya, nem csak hazánkban, hanem az egész világon is. Ma már az a szomorú tény, hogy minden negyedik pár meddő, vagy ha erről nincs is papírja, de több, mint egy éve próbálkozik a családalapítással, sikertelenül. A természet elfordult volna tőlünk? Nem, sokkal inkább arról van szó, hogy nem képes lépést tartani velünk. Az élelmiszerek vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalma ideális esetben fedezné a többletszükségletet is, csupán egy kissé többet enne a kismama. A mozgással együtt pedig semmi gond nem lenne a termékenységgel, a családalapítással. Azonban ahhoz, hogy mindenkinek jusson élelmiszer, tömegtermelésre álltunk át. Ez nagyobb hozamot eredményez, azonban a gyümölcsök, zöldségek beltartalma (vitamin és ásványi anyag tartalma) jelentősen csökkent. Olyannyira, hogy napjainkra sok esetben nem hogy a családalapításhoz kell pluszhoz nem jutunk hozzá, sokszor még a stressz jelentette igénybevételt sem tudjuk csak étkezéssel kiküszöbölni.

Környezeti hatások

Ezt a kifejezést is nagyon sokszor halljuk. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a környezet káros hatásai, mint amilyen a stressz, vagy a vegyszerek erősen rontják a családalapítás esélyét, a mozgásszegény életmódról és a gyorsételekről nem is beszélve. Emellett a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő tápanyagellátottság hiánybetegségek kialakulását is eredményezi, melyek végül olyan kórokban csúcsosodnak ki, mint a PCOS, az IR és társaik. Ezek pedig végső soron tovább nehezítik, sőt, akár ellehetetlenítik a családalapítást.

Természetesen a megoldás – az orvosi segítségen túl – mindenképpen az, ha a test számára szükséges anyagokat pótoljuk. Erre ma már számos készítmény ad lehetőséget, de válogatni itt is érdemes.

A gyümölcsökben, zöldségekben az egyes anyagok felszívódását más jelenlévő anyagok segítik, vagyis a készítmények között is érdemes komplexeket keresni. Például a kalcium felszívódását és beépülését a D-vitamin segíti elő. Fontos azonban az is, hogy az adott anyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ez praktikusan –citrát, vagy –glükonát formát jelent. ezzel elérhető, hogy a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb legyen. Mindemellett a babavárás, és a kicsi kihordása egy bonyolult folyamat, mely nagyon jól elkülöníthetően tagolt. Vagyis a készítmények között azokat érdemes keresni, melyek követik a különböző fejlődési szakaszok, vagyis a trimeszterek változó igényeit. Így tehetünk mi magunk a legtöbbet a siker érdekében.