Ezt a három dolgot tartsd be, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked boldog maradjon!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk boldog legyen, ne adjunk meg neki mindent, amit akar.

öröm
2019. március 27. C.L.

Ez a gondolat elsőre talán furcsának tűnhet egy olyan világban, ahol a fejlett országok embere – itt és most – azonnal megkaphat mindent, amire csak szüksége van. Éppen ezért sokan (tévesen) úgy vélik, hogy a gyermekek boldogságának kulcsa, ha teljesítjük vágyaikat, s sosem maradnak betöltetlen szükségleteik, sosem unatkoznak.  De ha szeretnénk megőrizni a gyermekkor varázsát, ezt kell korlátoznunk – éppen gyermekeink érdekében – számol be a témában sikeres könyv szerzőjének, Valerie Halfon-nak tanácsairól az aleteia.org. Három fő szempontot érdemes szem előtt tartanunk:

Ne adjunk túl hamar!

A mai trend az, hogy a gyermekek mini-felnőttekként vannak kezelve. A marketingszakemberek ezt a jelenséget úgy hívják, hogy a “gyermekek egyre fiatalabban válnak időssé”. Ezt különösen a divat-, szórakoztató- és elektronikai iparágak támogatják, de az a fajta oktatási rendszer is, amely nem hagy időt játékra, felfedezésre vagy éppen az  unalomra. Maria Montessori azt mondta, “Hagyjuk a gyermekeinket saját ütemükben növekedni! Ne ingereljük túl őket…semmi értelme! Ez minket, de őket is kifáraszt! Csak szegődjünk melléjük, miközben ők szabadon szárnyalnak!” Különösen megfontolandó ez egy olyan korban, ahol a gyermekek sűrűbb napirend szerint élnek, mint egy középvezető és a kislányokat úgy öltöztetik, mint bármely felnőtt nőt.

Ne adjunk egyszerre túl sokat!

Hegyekben álló karácsonyi ajándékok, az iskolai szünet változatos és színes programjai, sütemények és válogatott finomságok – szeretnénk örömet szerezni, de sokszor éppen az ellenkezőjét érjük el: gyermekeink mindenbe beleunnak, s az azonnali kielégüléstől csalódottakká válnak. Ha viszont nem kapnak meg mindent azonnal, a vágyakozás fejleszti őket és a hálára való képességüket. Valérie Halfon szerint a szülők sokszor nem veszik észre, a gyerekek milyen hamar megszokják a dolgokat. Viszont azok az apró csalódások, frusztrációk, amik felett sikerrel lépnek túl edzik és tanítják őket. “A gyerekeknek nincs rá szükségük, hogy lehozzuk nekik a csillagokat az égről, elégedettek tudnak lenni azzal, amit kapnak. És ha képesek ezért a hálára, sokkal boldogabbak. ”

Ne kínáljunk mindent ezüsttálcán!

A túlzott fogyasztás, a dolgok túladagolása és a lehetőségek végtelen tárháza passzívvá tesz. A mai világban minden egyszerű, kéznél van. De ha azt akarjuk, hogy gyermekeink “önállóvá, kreatívvá és boldoggá váljanak, akkor nem szabad elkényeztetni őket, mert nem lesz, ami ösztönözzön, megoldásra sarkalljon” – mondja a szerző, aki fontos kérdést tesz fel: “Ha mindent megadsz a gyermekednek, mindent a keze alá teszel, mi értelmét látná, hogy erőfeszítést tegyen bármiért?”

Sokkal jobban felkészítünk a valós felnőttkorra, ha megtanítjuk őket világos határok között élni és játszani. Hálásabbak lesznek azért, amijük van, ráadásul aktívabban, nagyobb örömmel és több varázslattal fogják felfedezni a játékaikat s a körülöttük lévő világot.

A pszichológusok arra is rámutatnak, milyen fontos, hogy a gyermek megélje a várakozás örömét. Amennyire paradoxon, annyira igaz, hogy mai materialista, “mindent, azonnal” világunkban semmi nem fog olyan örömet okozni, ha nem éltük át, milyen vágyni valamire, megbecsülni, amink van.