Felkészültél? Ezek a szülés jelei

Hetek, hónapok óta a szíved alatt hordod, és már alig várod, hogy kezedben tarthasd gyermekedet. Ám a jelek, amelyek a szülés kezdetét jeleznék, gyakran nem egyértelműek. Honnan tudhatod, hogy mikor indul meg a szülés, és mikor kell elindulni a kórházba?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. augusztus 18. Csontos Dóra

Hetek, hónapok óta a szíved alatt hordod, és már alig várod, hogy kezedben tarthasd gyermekedet. Ám a jelek, amelyek a szülés kezdetét jeleznék, gyakran nem egyértelműek. Honnan tudhatod, hogy mikor indul meg a szülés, és mikor kell elindulni a kórházba?


A születés papírforma szerint 280 nappal a megtermékenyülés után történik. Szülés előtt néhány héttel (rendszerint a 32. terhességi hétig) befordul a magzat, fejjel lefelé a szülés szempontjából ideális pozíciójába. Érdekes tény, hogy 100 gyerekből mindössze 4 érkezik “pontosan”, a legtöbben a várt, kalkulált szülési időpont előtti vagy utáni két hétben jönnek világra.

Máig nem világos teljesen, hogy mi indítja el a szülést, de többféle hormon bonyolult összjátéka szükséges ahhoz, hogy a születés végbemehessen. A szakemberek szerint a magzat olyan hormonokat bocsát ki, amelyek a méhlepényt bizonyos enzimek termelésére ösztönzik. Ezek az enzimek fokozzák az anya ösztrogén-, adrenalin- és noradrenalin-kibocsátását. A méh által termelt prosztaglandin hormon pedig a méhszáj éréséért, felpuhulásáért és a fájások erősödéséért felelős.

A szülést megelőző legfontosabb jelek:

Távozik a nyákdugó

Egy-három nappal a szülés előtt az anya hüvelyéből zselés állagú, színtelen, rózsaszín vagy szürkés színű, vérrel kevert nyákos állagú anyag, a nyákdugó távozik.

A nyákdugó a méhnyak által termelt nyákból áll, ami a terhesség alatt a progeszteron hatására megvastagodik, hogy megvédje a fertőzésektől a méh üregét. A nyákdugó elvesztése azt jelzi, hogy az anya teste készülődik a szülésre. A nyákdugó néha csak a magzatvíz elvesztésének pillanatában vagy a méhszáj kitágulása során, észrevétlenül távozik az anya testéből. Ilyenkor már a méhszáj és a méhnyakcsatorna tágulni kezd, és felkészül a test a szülésre. Éppen a tágulás miatt szabadul ki a nyákdugó, amely a várandósság alatt elzárta a méhszájat. A nyákdugó távozása után fokozott hüvelyi váladékozás jellemző.

A méhszáj tágulása

A szülés megindulásakor a gyermek tömege túlfeszíti a méhet, és megkezdődnek az első összehúzódások, a méhnyak pedig felpuhul és elsimul. Kezdetben még a terhesség alatti máskor is tapasztalt összehúzódásokra (a Braxton-Hicks kontrakciókra) hasonlítanak, majd a méhösszehúzódások az oxitocin és a prosztaglandin hatására egyre gyakoribbak, rendszeresek lesznek. A méhnyak tágulása átlagosan 8-12 óráig tart.

A szülés megindulása előtt rendszeres keresztcsonti vagy deréktáji fájások jelentkezhetnek. A méhnyak rövidülése és a méhszáj megnyílása fájások nélkül is megtörténhet, ebben az esetben a méhszáj tágulását csak a szülész tudja megállapítani belső vizsgálattal. Sok kismamánál már a szülés előtt egy hónappal is egy-két ujjnyira nyitva van a méhszáj, ez azonban csak más jelekkel együtt utal esetleg a vajúdás megindulására, önmagában nem.

A tágulást kísérő érzések nem feltétlenül kellemetlenek, kínzóak, de idővel valódi fájásokká erősödnek. A medence alapjától induló, és a keresztcsonti irányban kisugárzó húzó érzéssel, derékfájással párosulnak.

Megreped a magzatburok

A fájások alatt nyomás alá kerül a magzatburok. Amikor a méhszáj már csaknem teljesen kitágult, a burok spontán megreped. Amikor a magzatot védő burok megreped, a benne lévő folyadék, a magzatvíz kifolyik. Egyeseknél csak szivárog, másoknál bőven folyik, és a vizelettel ellentétben nem lehet visszatartani. Közben a menstruáció elejére emlékeztető érzés jelentkezik. A víz szivárgása később abbamaradhat, mert a baba feje lejjebb száll, beékelődik, és elzárhatja a víz útját.

A magzatvíz mennyisége – bár mindig többnek tűnik -, a valóságban ritkán lépi túl egy pohár űrtartalmát. A magzatvízburok megrepedése akaratlan, kiszámíthatatlan, fájdalommentes és nincs összehangolva a görcsökkel, amelyek néha rögtön a magzatburok megrepedése után, néha csak néhány órával később jelentkeznek. A repedés nem mindig egyértelmű, ha ugyanis a magzatburok magasan reped, a szivárgás tévesen folyásnak vagy vizeletcsepegésnek is vélhető. Szerencsére van már magzatvízszivárgást jelző betét, amivel egyértelműen igazolható a magzatvíz megjelenése.

Ha a folyadék sárgás vagy zöldes színű, nagyon fontos, hogy minél hamarabb szakorvosi ellátást és felügyeletet kapjon a kismama. A folyadékból a kórházban mintát vesznek, hogy kiderítsék egy esetleges kórokozó jelenlétét. A magzatvíz zöldes színe azt jelezheti, hogy a gyermek magzati székletet ürített, aminek egyik lehetséges oka az oxigénhiány. Ez általában akkor történik, ha a baba ugyan már szeretne megszületni, de teljesen éretlen a méhszáj, és nem tud kellőképpen tágulni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!