Felmérés készül a fiatalok egészségmagatartásáról

Nagyszabású nemzetközi program részeként elkészültek az iskoláskorú gyerekek egészségmagatartása feltárását célzó azon kérdőívek, amelyeket márciusban 340 magyar tanintézetben osztanak ki, és amelyekre 6000 fiataltól várnak válaszokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2014. február 10. Szaurella

Nagyszabású nemzetközi program részeként elkészültek az iskoláskorú gyerekek egészségmagatartása feltárását célzó azon kérdőívek, amelyeket márciusban 340 magyar tanintézetben osztanak ki, és amelyekre 6000 fiataltól várnak válaszokat – mondta a felmérést Magyarországon irányító Országos Gyermekegészségügyi Intézet osztályvezetője, Németh Ágnes az MTI-nek.


A 43 ország közreműködésével készülő, HBSC (Helth Behaviour in School-Aged Children) nevű felmérés négy évenként ismétlődik, és összesen 200 ezer európai és észak-amerikai, 11 és 15 év közötti iskolás gyerek adatait gyűjti össze a norvégiai Bergenben felállított adatbankban. Az adatokat a WHO-val együttműködve értékelik ki – ismertette Németh Ágnes.     Legutóbb 2010-ben készült hasonló felmérés, amelyből kiderült például, hogy a magyar fiatalok az iskolai feladatokat kevésbé érzik megterhelőnek, mint más országok hasonló korosztálya. Mégis sok gyerek panaszkodik gyakori fáradságra, ami valószínűleg az indokoltnál kevesebb alvásra vezethető vissza. A fáradékonyság okainak pontos kiderítésére a mostani felmérés adhatja majd meg a választ, mert a kérdések e témakört a háttértényezők feltárásával alaposan körbejárják – tette hozzá.

Kérdőív a táplálkozásról

 A 100, illetve az alsó tagozatosoknál 70 kérdésből álló kérdőív a táplálkozás, a fizikai aktivitás, az egészségre rizikót jelentő szokások – drogozás, dohányzás, alkohol fogyasztás -, a krónikus betegségek előfordulása, a családszerkezet, a szubjektív jóllét főbb témaköreiben keresi a válaszokat, amelyekből az elemzések alapján a társadalom ezen rétegéről elkészülhet a látlelet – utalt rá a szakember. A kérdések közé a világ gyors változásait követve több új téma is bekerült. Közéjük tartozik például az internet terjedése nyomán átalakuló kommunikációs szokások, az sms-ezés, csetelés hatása a kapcsolatok alakulására. Ennek feltárása azért is fontos – húzta alá Németh Ágnes -, mert bebizonyosodott, hogy a családon belül és a társak körében a személyes beszélgetéseket ezek az üzenetváltások nem pótolják, a hiányuk pedig akár pszichés zavarok egyik előidézője is lehet.

A dizájnér drogok veszélye

Új kérdés a dizájnér drogok használatára, ismeretére irányul, ezek az egészségre veszélyt jelentő, tiltott szintetikus drogok ugyanis mind inkább terjednek, ellenük a fellépéshez a válaszok támpontul szolgálhatnak itthon és más országokban is. Az érintett korosztályból speciális matematikai-statisztikai módszerrel országosan reprezentatív mintát választanak, amelybe minden régióból település és iskolatípus szerint megfelelő arányban kerülnek be a tanulók, hogy e fiatal korosztályról minél pontosabb összkép készülhessen. A gyerekek önkéntesen vesznek részt a vizsgálatban. A kérdőíveket mindenhol külön osztályteremben, pedagógusok kizárásával osztják ki, és a névtelenség garantálására a kérdezőbiztosok zárt borítékban gyűjtik össze. Az adatokat a következő év második felére dolgozzák fel, elemzik. Az első ilyen felmérés 1985-ben készült, és a dokumentum azóta hasznos útmutatóul szolgál az egészségügy, az oktatás, a bűnmegelőzés és más területeken a döntések előkészítésénél, a jogszabályok megalkotásánál. A nemzetközi összehasonlítás pedig egyfajta tükröt tart a társadalmat működtető intézmények elé, felhívva rá a figyelmet, hol van lemaradás, a jó példákat honnan célszerű átvenni a jövő nemzedék életminőségének javítására – hívta fel rá a figyelmet Németh Ágnes.