Félsz, hogy kimaradsz? Ne hagyd, hogy a FOMO felülkerekedjen rajtad!

Egyre többen szenvednek egy közösségi média által generált betegségben, ami a FOMO (Fear of Missing Out) rövidítést kapta. A jelenség akár pszichés problémákat is okozhat, hiszen az illető folyton fél, szorong, hogy lemarad valamiről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
közösségi média
2018. november 13. Családháló

FOMO-m van, azaz küzdelmek a közösségi média hatására

Akár tetszik, akár nem, a technológia és annak fejlődése hatással van a gondolkodásunkra, arra, hogyan fogadjuk be és értelmezzük a világ körülöttünk zajló eseményeit. Ennek bizonyos aspektusai pedig kétséget kizáróan befolyással vannak pszichológiai jólétünre is.

A technológia számtalan területen segíti az életünket: az információk áramlása felgyorsult, könnyebb kapcsolatot teremteni és azt fenntartani, hozzáférhetőbb lett a tudás és a tanulás, ami remek táptalaj a kreativitás és az innováció számára a szórakozástól és a művészetektől kezdve a médián keresztül a tudományos területekig. Mindennek azonban “mellékhatásai”, vagy legalábbis kevésbé pozitív hatásai is vannak a társadalomra és az emberek mentális egészségére nézve.

FOMO – FEAR OF MISSING OUT (Félelem, hogy kimaradunk valamiből)

A közösségi média ésszerű és mértéktartó használata óriási erőforrás, rengeteg pozitívummal, ám léteznek sajnos olyan hatások is, amelyek kevésbé kedvezőek. A modern vadnyugat is tud félelmetes lenni, még akkor is, ha néhány dolog elsőre ártalmatlannak tűnik. Legyünk tehát kritikusak és mértékletesek, ha a világhálóról van szó.

Íme, pár tipikus tünet, ami arra utal, hogy FOMO-ban szenvedünk: Reggel, amint kinyitjuk a szemünket, kezünkben a telefon és a legújabb híreket, állapotfrissítéseket böngésszük? Esetleg idegesek leszünk, netán izgalmi állapotba kerülünk még egy ismeretlen által közzétett információtól is?

A közösségi média sajnos folyamatos jelenlétet követel tőlünk, de valóban fontosak számunkra ezek az információk?

A veszélyek főként a fiatalokat: kamaszokat és fiatal felnőtteket fenyegetik, de az idősebb korosztályt is érintheti a jelenség. Ráadásul ki posztol unalmas, jelentéktelen eseményeket az életéről? Vagyis ez az egész nem arról szól, hogyan vagyunk jelen a saját életünkben, sokkal inkább arról, hogy milyen ügyesen adunk hashtaget, vagy kommentelünk szellemesen, amit valakik a későbbiek folyamán értékelni fognak.

Hogyan uralhatjuk a FOMO-t?

A FOMO-t az váltja ki, hogy túltelítődünk a lehetőségek áradatával és nem vagyunk képesek eldönteni, miben vegyünk részt, mit mellőzhetünk, amit nem fogunk megbánni? A kutatók szerint a kevésbé autonóm személyiségek, akik nem rendelkeznek valódi társas kapcsolatokkal és az életük feletti kompetenciával, nagyobb valószínűséggel válnak a FOMO áldozatává.

Hogy elkerüljük a FOMO által gerjesztett félelmet, meg kell kérdeznünk önmagunktól, valóban kimaradunk valamiből?

Legyünk őszinték önmagunkkal: valóban ezek az emberek a valóságos emberi kapcsolataink?

Legyünk jelen a saját életünkben, itt és most. Saját életünk megbecsüléséhez szükség van arra, hogy képesek legyünk kontrollálni önmagunkat és a pillanatra koncentrálni, békében meglenni egyedül is.

Éljük meg saját egyediségünket, önállóságunkat, ismerjük meg önmagunkat! Kell a körülöttünk lévő személyekkel való kapcsolat, de nem minden pillanatban! Meg kell teremteni a saját lehetőségeinket önmagunk számára!

Legyünk kitartóak! Alakítsuk mi a saját életünket, és az ismeretségeinket értelmes, célravezető módon formáljuk!

Végezetül találkozzunk! Sokan csupán azt közlik magukról a közösségi médiában, amit a többieknek mutatni szeretnének önmagukból. Egy személyes találkozás viszont sokkal élvezetesebb egyszersmind őszintébb lehet

 

VIA