Ferenc pápa: A családokra a világnak és az egyháznak is szüksége van

„Ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!” – mondta Ferenc pápa a családok szentévi találkozóján, a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 28. Csontos Dóra

„Ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!” – mondta Ferenc pápa a családok szentévi találkozóján, a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap.


Az egyházfő olasz és külföldi családokkal találkozott a Szent Család vasárnapján. Ferenc pápa homíliájában kiváltságos helynek nevezte a családot, amely elsőként tanítja meg az embereknek a „megbocsátás örömét”. A családnak erre a missziójára a világnak és az egyháznak is szüksége van – mondta az egyházfő.

A misén franciául imádkoztak az egyházért, kínaiul a kormányzókért és a törvényhozókért, oroszul a világra jövő életért, németül a szegényekért és a magányosokért. A szertartás adományait három család vitte az oltárhoz.

Erős családokra van szükség

A családokkal való találkozó nyitotta meg az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév eseménysorozatát a Vatikánban. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a család szerepének erősítését, az egyházban éppúgy, mint a társadalomban. A család volt a témája a Vatikánban tavaly tartott rendkívüli és az idei rendes püspöki szinódusnak. Ferenc pápa szeptemberben részt vett a Családok Világtalálkozóján Philadelphiában.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: korunkban „értetlenség és számos nehézség” gyengíti a családokat.

Védelmet kell nyújtani a migránsoknak is

Az egyházfő felhívást intézett a közép-amerikai országokban tartózkodó kubai migránsokért, akik megfogalmazása szerint gyakran az emberkereskedők áldozataivá válnak. Dionisio Garcia, a kubai püspöki kar elnöke december elején fejezte ki aggodalmát a többek között Nicaragua és Costa Rica határain veszteglő több ezer kubai migránsért, akik nem tudnak továbbmenni az Egyesült Államok felé a közép-amerikai kormányok által bevezetett határzár miatt. Ferenc pápa februárban utazik a migráció problémájától szintén érintett Mexikóba.

A szentszéki sajtóközpont szerint a Szent Péter téren ötvenezren voltak vasárnap.

Az egyházfő szombati beszédében a keresztények üldözésére hívta fel a figyelmet, a mai kor mártírjainak nevezte azokat, akik megfogalmazása szerint „sajnos nagyon nagy számban a hit nevében szenvednek el üldözést”.