Fiús problémák

Előbb-utóbb a legtöbb fiús szülő szembesül a problémával: mit is kellene tennie a kisbaba hímvesszőjén az előbőrrel. Tornáztatni kell? Békén hagyni? Tisztogatni, vagy hagyni, hogy magától tisztuljon? Utánajártunk, létezik-e egyáltalán mindenkire érvényes válasz ezekre a fontos és mindennapos kérdésekre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 19. Aipmilo

Előbb-utóbb a legtöbb fiús szülő szembesül a problémával: mit is kellene tennie a kisbaba hímvesszőjén az előbőrrel. Tornáztatni kell? Békén hagyni? Tisztogatni, vagy hagyni, hogy magától tisztuljon? Utánajártunk, létezik-e egyáltalán mindenkire érvényes válasz ezekre a fontos és mindennapos kérdésekre.


Minden kisfiú más! Abban mégis mind egyformák, hogy fütyivel, és a fütyijükön fitymával jönnek a világra. Meg abban is, hogy érzékenyek és sebezhetőek. Ezért bánj velük gyengéden és tisztelettel! A legkényesebb pontjukat pedig ne is háborgasd az első életévükben!


Egy kis anatómia

A fityma vagy előbőr a makkra simuló kettős bőrredő. A magzati élet 20. hete körül alakul ki. Születéskor a legtöbb kisfiú fitymája még nem válik el a makktól. Ezt a természetes és gyakori állapotot sejtes letapadásnak nevezik. A fiúcska cseperedésével szép lassan az előbőr spontán, minden mesterséges beavatkozás nélkül különválik a makktól, és egyre inkább hátrahúzhatóvá válik. Ezt segíti az elszarusodott sejtek és a faggyúmirigyek sárgás-fehéres váladéka a makk és a fityma között, amit az orvosok smegmának neveznek.

Az érvényben lévő amerikai ajánlás szerint mindenféle beavatkozás ebbe a folyamatba káros és felesleges. A magyarországi gyakorlat nagy változatosságot mutat orvosonként a szülők tapasztalatai alapján.

Tájékozott döntés – a korrekt információk birtokában

“Ha nem ismered a lehetőségeidet, azok nem is léteznek.” – szól a mondás. Ez fütyiügyben is igaz. Érdemes legalább két-három szakember véleményét meghallgatni, többféle forrásból tájékozódni. A kilencéves Dénes szülei így jártak el. Nem bánták meg. – Sosem nézegettük, piszkáltuk Dénes fitymáját – meséli Éva, Dénes anyukája. – Míg a hároméves kontrollon a doktornő egyszer csak fel akarta tépni, minden érzéstelenítés nélkül. Nagyon megbotránkoztunk az ötleten, és nem egyeztünk bele. Mivel Dénesnek nem okozott problémát a letapadás, időt akartunk hagyni még. Ezután kezdtünk utána nézni a témának. Megnyugtató volt, amikor a külföldi példákról olvastunk, hogy Németországban nem is nyúlnak hozzá hat-hét éves korig. Gondoltuk, a mi gyerekünk fitymája sem lehet problémásabb, mint a német kisfiúké. Közben Dénes elkezdte este a fürdésnél magának húzogatni. Körülbelül ötéves korára teljesen hátrahúzhatóvá vált az előbőre. Most kétéves kisöccsével is hasonlóan tervezünk eljárni. Alkalmas időben hagyjuk sokat pucérkodni, és majdcsak megszületik a megoldás – vélekedik az édesanyja.

Letapadás? Normális!

– Alapvetően a fitymával csecsemőkorban nincs semmilyen teendő – szögezi le dr. Kiss Imre, a Bókay Klinika Sebészeti osztályának főorvosa. – Úgy szoktam fogalmazni a szülőknek, hogy rá se nézzenek, nehogy kísértésbe essenek, és megpróbálják hátra húzni. Ebben a korban ugyanis a fityma érzékeny bőre nagyon könnyen berepedhet ettől! Egyéves kor után szoktuk javasolni, hogy otthon fürdés után, de már szárazon, a szülők óvatosan próbálják meg kicsit hátrahúzni, tágítgatni a fitymát, de a rugalmasság határain belül maradva. A sejtes letapadás természetes jelenség, ami idővel és türelemmel gyakran magától is rendeződni szokott. A legtöbb baj abból származik, ha a szülők gyorsítani próbálják, már kisded korban be akarják fejezni ezt a folyamatot: A túlságosan erős hátrarántási kísérletek berepedést okozhatnak, a berepedés hegeket, a hegek pedig beszűkíthetik a fitymát, hiszen a hegszövet már nem képes olyan rugalmas tágulásra, mint a bőrszövet. Vagyis megeshet, hogy a türelmetlenség fitymaszűkülethez vezet! – figyelmeztet a szakember. Másfél-két éves korban még mindig elég sok kisfiú fitymája le van tapadva. Ilyenkor érdemes sebészorvossal konzultálni, de az esetek túlnyomó többségében továbbra sincs több teendő az óvatos lazítgatásnál és az évenkénti kontroll vizsgálatokon felül. Ha ötéves korra sem teljes a letapadás feloldódása, akkor a mi gyakorlatunk az, hogy helyi érzéstelenítő krém használata mellett kézzel gyengéden, óvatosan lefejtjük a makkról a fitymát – mondja dr. Kiss Imre.