Fizessenek a szoptatásért?

Egy különös hír szerint a The Guardian brit napilap szerint az alacsony jövedelemmel rendelkező kismamák körében megbélyegzett a szoptatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. január 31. Szaurella

Egy különös hír szerint a The Guardian brit napilap szerint az alacsony jövedelemmel rendelkező kismamák körében megbélyegzett a szoptatás. Hihetetlen, de a brit Sheffield Egyetem tervei között szerepel 200-350 font (azaz 75-150 ezer forint) értékű vásárlási kupon juttatása 150 olyan asszony részére, akik szoptatnak.


A kutatók ezzel az anyagi juttatásos programmal megpróbálják felmérni, van-e anyagi késztetésnek szerepe a szoptatás felvállalásában. Az anyukáknak és a babáknak is sokkal jobb, ha szoptat a mama. Az alacsonyabb iskolázottságú brit nők körében a szoptatás azonban ritka.

Megőrült a világ?

Az Egyesült Királyság több területén a tápszeres táplálás az elfogadott. “Már a mai anyukákat sem szoptatták, így nekik is természetes a tápszer használata saját babáiknál. Sok közösségben a szoptatás egyszerűen elvesztette a jelentőségét” – nyilatkozta egy sheffieldi kutató, Dr. Clare Relton a babble.com-nak.

Egy anyuka, Stephanie Flach okos ötlete alapján az iskolai biológia órákon is népszerűsíthető lenne a szoptatás, de akár a bölcsődék gondozónői is erre beszélhetné rá az ódzkodó anyukát. A brit Bábák Királyi Testülete határozottan ellenzi az anyagi juttatás ötletét. Véleményük szerint a szoptatás iránti elkötelezettségnek nem lehet anyagi motivációja. Vajon tényleg igazuk van?