Flóra hazament: bravúr a kecskeméti kórházban

Újabb orvosi bravúr a kecskeméti megyei kórházban. És rögtön hozzá kell tennünk azt is: Kelemen „Aranyanyu” Edit megint csodát tett. Kollégáival megmentette egy pici baba, Flóra életét úgy, hogy egészségügyi ellátásban Magyarországnál jóval fejlettebb országokban gyakorlatilag lemondtak volna a kislányról - írja a kecskeméti-hírhatár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2013. október 17. bencze.aron

Újabb orvosi bravúr a kecskeméti megyei kórházban. És rögtön hozzá kell tennünk azt is: Kelemen „Aranyanyu” Edit megint csodát tett. Kollégáival megmentette egy pici baba, Flóra életét úgy, hogy egészségügyi ellátásban Magyarországnál jóval fejlettebb országokban gyakorlatilag lemondtak volna a kislányról. A kecskeméti kórházban viszont szembeszálltak azzal a gondolattal, hogy elveszíthetnék Flórát. A babát ma egészségesen átadták szüleinek és Zsófinak, a “nagytestvérnek” – írja a kecskeméti hírhatár.


A csoda egyébként duplán csoda, amit már Dr. Steinmetz György, a szülészet-nőgyógyászati osztály főorvosa – nála született, természetes úton júniusban Flóra – mondott el ma a Kecskeméti Hírhatárnak.

– Komoly szakmai kérdés, hogy melyik az a terhességi hét, amikor már érdemes mindent megtenni egy baba életének a megmentéséért. A skandináv országokban például a 27. terhességi hét az a határ, ami alatt aktív lépéseket nem tesznek. Míg Magyarországon a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a 24. terhességi hétben határozzuk meg azt a kort, amikor már mindent megteszünk a kisbabák életének a megmentéséért. Ez kezdődik az aktív szülőszobai ellátással, hogy megpróbáljuk a koraszülést visszatartani, majd ezt követi egy nagyon hosszú, intenzív koraszülött-osztályos ellátás.

Na, ehhez képest – ahogy a portál írja – Flóra a 24. hét betöltése előtt, 23 hét + 4 napra született 490 grammal. Ez utóbbi adat azért lényeges, mert az 500 gramm szintén egyfajta küszöbérték az életben maradási esélyre. Azaz: Flóra esélyei súlyban és időben is igen-igen csekélynek voltak mondhatók. A kecskeméti szülészeti osztály és a koraszülött részleg, valamint Kelemen „Aranyanyu” Edit azonban nem nyugodtak bele abba, hogy elveszíthetik a babát. A doktornő még Flóra miatt adományokból egy 4 milliót érő lélegeztető gépet is beszerzett, amit a babánál használtak először.

A cikk szerint több alkalommal is krízishelyzetbe került a baba, azonban október 16-án, szerdán 11 órakor egészségesen átadták a hetényegyházi szülőknek és Flóra testvérének, Zsófinak a 2150 gramm súlyú babát!

A babáról készült fotót ide kattintva láthatjátok.