Friss apukáknak – Hogy segíthetsz a szoptató feleségednek?

Az élet fenekestül felfordul egy új kisbaba megérkezésével. Az anyukában a hormonok, az érzelmek, félelmek hatalmas orkánja dúl. Az apukáknak viszont nagy szerepe lehet ezek lecsitításában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2017. május 30. Családháló

A szülést követő pár nap, pár hét mindig tartogat meglepetést a szülőknek, legyen az első, második vagy sokadik gyerekágyas időszak. Összeszedtünk néhány megfontolandó tanácsot a friss apukák számára, hogyan tehetik kíméletesebbé és könnyebbé (az amúgy is sokszor nehezen induló) szoptatási együttlétet.

Legyél türelmes és tarts ki!

Nagyon sokat segíthetsz, ha az első napokban te vagy a józan gondolkodó, mindent kézben tartó bástya. Hidd el, rengeteget jelent, ha nem esel kétségbe, hanem higgadtan jelen vagy és támogatod a párodat!

Mindig ajánld fel a segítségedet!

Hihetetlenül sokat ad, ha naponta többször rákérdezel, hogy miben lehetsz segítség. Mert legtöbbször úgyis megoldja az anyuka a problémát, de rendkívül feldobja a közérzetét, ha azt érzi, bármikor fordulhat hozzád.

 

Tartsd karodban a kisbabát minél többször!

Alakíts ki bőrkontaktust a picivel minél előbb, hidd el így a néha nehezen induló kötődés is megtízszereződik. És nem utolsó sorban igen fárasztó tud lenni még egy pár kilós csecsemő tartása, hordozása is, vedd át többször ezt az édes terhet!

Segíts az anyukának aludni!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha ki tudja aludni magát az anyuka, akkor a gesztusai, a viselkedése is kiegyensúlyozottabb lesz a kisbabával. Küldd el egy fél-egy órára, ha otthon vagy: a szoptatás bizony fárasztó “művelet”.

 

Állj ki a nyilvános szoptatás mellett!

Ha elmentek otthonról és megéhezik a kicsi, segíts a párodnak, hogy ne érezzen bűntudatot, ha nyilvános helyen eteti meg a picit. Rémes társadalmi nyomás alatt vannak a kismamák, ami akár a tej elapadásához is vezethet.

 

via