GAP-Szindróma – Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Mit jelenthet, ha azt tapasztaljuk a gyermekeknél, hogy kevés ételt fogadnak el, azok is inkább a keményítős és édes ételek - pl.: gabonapehely, chips, sült krumpli, pattogatott kukorica, sütemény, édességek, keksz, banán, kenyér, rizs, joghurt. Mire kell figyelnünk, ha nem esznek zöldségeket, halat, húst, tojást?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 02. Gyarmati Orsolya

Mit jelenthet, ha azt tapasztaljuk a gyermekeknél, hogy kevés ételt fogadnak el, azok is inkább a keményítős és édes ételek – pl.: gabonapehely, chips, sült krumpli, pattogatott kukorica, sütemény, édességek, keksz, banán, kenyér, rizs, joghurt. Mire kell figyelnünk, ha nem esznek zöldségeket, halat, húst, tojást?


A tanulási zavarok közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével. – mutatta ki dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, a világhírű Cambridge Táplálkozástudományi Klinika megalapítója és vezetője.

A GAP-Szindróma (GAPS) olyan gyerekeket és felnőtteket érint, akik egyszerre küzdenek emésztőrendszeri és mentális problémákkal. A betegek emésztési problémái bélgörcsben, puffadásban, szélszorulásban, székrekedésben, hasmenésben, étkezési zavarokban, alultápláltságban jelentkeznek, és ezek tipikus tünetei az autizmusnak, a skizofréniának, a hiperaktivitásnak, az úgynevezett diszeknek, figyelem és koncentráció zavarnak, a bipoláris magatartászavarnak.

A GAPS jellegzetes tünetei legtöbbször a kisgyermekek elválasztásakor jelentkeznek, de az anamnézis pontosító kérdéseiből gyakran kiderül, hogy a gyermeknek már egy éves kora előtt is volt bélgörcse (kólika), hányás (reflux), vagy más emésztési problémája.