Gátmetszés – csökkenő arányok?

Az Egyesült Államokban hét év alatt sokat csökkent a gátmetszések száma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. február 21. Gyarmati Orsolya

Az Egyesült Államokban hét év alatt sokat csökkent a gátmetszések száma.


Egy kutatásban, amely során több mint kétmillió nőt kérdeztek meg arról, hogyan szült 2006 és 2012 között, kiderült, hogy majdnem 32 százalékkal csökkent ez idő során azoknak a szüléseknek a száma, amely során gátmetszést alkalmaztak.

A felmérés arra is rávilágított, hogy vannak bizonyos demográfiai tényezők, amelyek összefüggnek a gátmetszéses szülések számával. A fehér nők például kétszer annyira nagy esélllyel szültek gátmetszéssel mind az afro-amerikaiak.

Alexander M. Friedman MD és kollégái nagy különbséget találtak a kórházak között is, hiszen volt olyan intézmény, ahol a gátmetszések aránya mindössze 2,5 százalék, míg máshol ugyanez akár 34 százalék is volt.

2004-ben még minden negyedik nőnél végeztek gátmetszést az USA-ban, aztán 2006-ban a Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kongresszusa annak a véleményének adott hangot, hogy ellenzi a rutinbeavatkozást. Napvilágot láttak olyan hivatalos állásfoglalások is, amelyek kimondták, hogy a gátmetszéssel nagyobb fájdalom, inkontinencia-zavar és fertőzésveszély is együtt jár, éppen ezért lenne fontos minél kevesebbszer alkalmazni.

Forrás: MedPageToday