Génjeinkben van a szülő nő támogatása

Nemcsak az embereknél, de a bonobóknál is vannak bábák, akik segítenek az utód születése körül. Korábban ebből a szempontból egyedülállónak gondolták az emberi fajt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2018. május 31. Dívány

Szülés során a többi nőstény segíti és védelmezi az utódját éppen világra hozó bonobót – állapították meg francia kutatók. A segítők igyekeztek távol tartani a hímeket és az embereket, és a szakemberek szerint próbálták támogatásukat kifejezni a szülő nősténynek, írja a New Scientist.

Vadon élő bonobóknál eddig mindössze egy alkalommal, 2014-ben írták le, hogyan zajlik le egy szülés. Most fogságban tartott példányoknál három alkalmat is megfigyeltek a francia és holland főemlősparkokban.

Más főemlősökkel, például a csimpánzokkal ellentétben a bonobó nőstények nem vonultak félre, hogy világra hozzák utódjukat. A többi nőstény érdeklődve körbeállta társát, vizsgálgatták a nemi szervét, és szagolgatták a magzatvizet. Arra is volt példa, hogy az egyikük alányúlt, mintha el akarná kapni az újszülöttet.

Az asszisztáló nőstények egy része korábban már maga is szült, és a viselkedésük alapján pontosan tudták, hogy mi történik – mondta a vizsgálatot vezető Elisa Demuru, a francia Tudományos Kutatások Nemzeti Központjának (CNRS) munkatársa.

A bejegyzés itt folytatódik.