Gyerek kontra karrier

Minden anya életében eljön egyszer az idő, amikor tettvágyból vagy anyagi megfontolásból visszatér dolgozni. De biztos a megfelelő pillanatot választottuk arra, hogy felcseréljük a 24 órás anyaságot egy teljes munkaidős állásra?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvoda
2015. január 24. Csontos Dóra

Minden anya életében eljön egyszer az idő, amikor tettvágyból vagy anyagi megfontolásból visszatér dolgozni. De biztos a megfelelő pillanatot választottuk arra, hogy felcseréljük a 24 órás anyaságot egy teljes munkaidős állásra?


Vajon mennyire lesz nehéz a visszatérés a való világba? Íme, néhány fontos dolog, melyeket érdemes átgondolnunk, mielőtt ismét elkezdünk dolgozni.

Valamit valamiért – A dolgozó anyák nehézségei

Munkába állás előtt számos kérdés fogalmazódik meg bennünk, melyeket tisztáznunk kell magunkban és partnerünkkel is. Végig kell gondolnunk, hogy megannyi célunk és igényünk közül mi mennyire fontos, és fel kell készülnünk rá, hogy ezek közül valamelyikről több mint valószínű le kell mondanunk. Vasalt ruhával és meleg vacsorával várni a családot szuper dolog, de ha az egész napunkat a munkahelyünkön töltjük, nem biztos, hogy sikerülni fog. 

Át kell gondolnunk azt is, hogy kire bízzuk gyermekünket. Az állami bölcsődékben sajnos elég szűkösek a férőhelyek, ezért ha a nagymamák nem állnak rendelkezésünkre, lehet, hogy bébiszitterre lesz szükségünk. Azzal is számolnunk kell, ha nem mi vagyunk a kicsivel egész nap, mások is nyomot hagynak majd a személyiségén.

Továbbá szembe kell néznünk azzal is, hogy egy állás nem csak az időnket, de az energiánkat is leköti. A család és a karrier közötti egyensúlyozás akkor sem könnyű, ha mind a kollégáink, mind pedig a főnökeink megértőek. Egy stresszes, rossz hangulatú nap rányomja a bélyegét az emberre, ez pedig nem biztos, hogy jót tesz a szeretteinkkel való kapcsolatunknak.

Minden rosszban van valami jó – A munkába állás előnyei

A munkavállalás a sok nehézség mellett azonban számos előnnyel is jár. Nem csak anyagilag éri meg egy nőnek, ha a mindennapjait nem csak főzéssel és játszóterezéssel tölti, hanem az önbizalmának is jót tesz. A gyesen lévő nők az otthon töltött évek során érzelmileg sokkal sebezhetőbbé válnak, mint a munkába járó társaik. Sokan bezárva, magányosnak és hasznavehetetlennek érzik magukat, hiszen senki nem dicséri meg őket csak azért, mert megfőzték a vacsorát vagy megpucolták az ablakot.