Gyerekeket reptetne Erdei Zsolt

Régi álma vált valóra Erdei Zsoltnak azzal, hogy megnyílt a budapesti Madárfészek Ökölvívó Akadémia. Az amatőrként és profiként is világbajnoki címig jutó bokszoló egyelőre keveset tud foglalkozni a gyerekekkel, de komoly sikerekre esélyes fiatalokat lát. Interjú.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
boksz
2014. február 28. szabo.daniel

Régi álma vált valóra Erdei Zsoltnak azzal, hogy megnyílt a budapesti Madárfészek Ökölvívó Akadémia. Az amatőrként és profiként is világbajnoki címig jutó bokszoló egyelőre keveset tud foglalkozni a gyerekekkel, de komoly sikerekre esélyes fiatalokat lát. Interjú.


Az amatőrök és a profik között is világbajnoki címig jutott Erdei Zsolt akadémiáján 19 fiatal kezdte meg a munkát még januárban. Ők mostantól a Madárfészekben edzenek, s Budapesten tanulnak, ám a versenyeken eredeti klubjaiknak szerzik majd a pontokat, helyezéseket. A 14–20 éves versenyzők között magyar bajnokok és érmesek, sőt, világversenyen dobogós bokszolók is vannak.

A 19-ből 16-an a mogyoródi úti kollégiumban laknak – írta akkor a HVG – , és többségük az újpesti Bródy Imre Gimnáziumban tanul. A fiatalok számára külön motivációt jelenthet, hogy Erdei nem csupán felügyeli a szakmai munkát, de együtt is edzhetnek vele, illetve Bedák Zsolttal. A két profi öklöző ugyanis a Halassy sportcsarnokban készül a március 8-i, kecskeméti gálára, melyen Erdei a Boksz Világszervezet Európa-bajnoki övéért lép majd ringbe.

A megnyitó így zajlott:

Lapunk Erdei Zsoltot kérdezte:

– 19 fiatal kezdte meg a tanulmányait, mennyi időt töltött velük eddig, mi a tapasztalata? Vannak reményteli fiatalok?

– Egyelőre keveset volt módom foglalkozni a Madárfészek Akadémia növendékeivel, mert jelenleg a március 8-i mérkőzésre való felkészülésre koncentrálok, az tölti ki szinte minden időmet. Úgy látom jó csapatunk van, köztük többen is komoly sikerekre esélyesek. Az Énekes István Ifjúsági Emlékversenyen sportolóink egy aranyat két ezüstöt és két bronzot hoztak el.

– Visszavonulása után ezzel szeretne foglalkozni komolyabban, vagy ez “csak” egy projekt lesz az életében?

– Mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni, és szeretek az edzőteremben lenni. Azt gondolom, hogy a bokszban eltöltött évtizedek alatt felgyűlt tapasztalatokat képes vagyok hatékonyan átadni a fiúknak lányoknak. Ezért alapítottam meg az Erdei Zsolt Sportegyesületet is és veszek részt a Madárfészek munkájában is.

A Magyar Bokszszövetség korábbi, átlagban évi 70 millió forintos költségvetésével szemben a kiemelt támogatás révén csak az idei első fél évben 524 millió forinthoz jut a magyar boksz, a 2020-ig terjedő időszakban pedig összességében 5,7 milliárd forintot kap.

– Nem félő-e, hogy a komoly profi bokszolók kiöregedésével példakép nélkül maradnak a fiatalok?

 – Mindig vannak és lesznek fiatal profi bokszolók, a probléma inkább az, hogy keveset tudnak róluk az emberek. Persze ez nem a közönség hibája! A profi bokszolót is “fel kell építeni”, hogy példaképpé válhasson.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki levigye ma egy boksz-klubba a gyerekét?

– Véleményem szerint először is az, hogy a gyereket érdekelje ez a sportág. Az ökölvívást nem lehet szülői “parancsra” űzni. A bokszhoz nagyon nagy kitartásra van szükség, csak az marad meg, aki valóban szereti és akarja csinálni.

– Más országokhoz képest mennyire vagyunk ellátottak klubokkal?

– Sajnos nem rendelkezem statisztikai adatokkal az európai vagy amerikai boksztermek számára illetve látogatottságára vonatkozóan. Az azonban biztos, hogy azokban az országokban lehet nagy sikerekre számítani, ahol sokan bokszolnak. Ha emlékezetem nem csal, akkor közel 140 a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnél regisztrált klub van az országban, és ezek mellett egyre több fitnesz -klubban vannak bokszedzések. A boksz több más sportág társaságában kiemelt állami támogatást kap idéntől, és elindult az akadémiai rendszer is. Biztos, hogy ennek már a Riói Olimpián meg lesz az eredménye.

– Személyesen mit gondol, mikortól érdemes erre irányítani a gyereket?

– Az ötödik-hatodik osztálytól már érdemes elkezdeni az edzéseket.

– A márciusi mérkőzés után elképzelhetőnek tartja, hogy folytatja még? Mi kellene ahhoz?

– Jelenleg az előttem álló feladatra koncentrálok, majd a mérkőzés után meglátom.