A gyermekek és a kockázat

Vajon bátorítsuk-e a gyermekeinket a kockázatos játékokra, vagy inkább legyünk óvatosak és féltsük őket, amennyire csak lehet? A médiában alapvetően két különböző típusú szülő jelenik meg, az egyik, aki agyonfélti a gyermekét, a másik, aki engedi, hogy a saját bőrén tanulja meg, mit lehet és mit nem - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2018. május 02. csalad.hu

A kutatási eredmények a kockázatvállalással járó játék előnyeit taglalják a gyermek fejlődésében. Nézzük meg, miért!

1. Magabiztosságra nevel

A csúszdán visszafelé mászó totyogós csak úgy sugárzik a büszkeségtől. Ez az a fajta önbizalom, amit a kutatók szerint a kockázatos játék segít kifejlődni. Kitartásra neveli a gyermeket és arra a jóleső tudatra, hogy meg tudja csinálni, hiszen megbíznak benne.

Ha minden pillanatban védelemben és ellenőrzés alatt van a gyermek, az azt üzeni, hogy nem bíznak a szülei abban, hogy egyedül is meg tudja oldani a helyzetet.

2. Aktívabb játékra bátorít

A rizikós játékot bátorító környezetben a gyermekek lelkesebben és aktívabban játszanak. A legmagasabbra másznak, beugrálnak a homokozóba a csúszdáról. Akkor érzik jól magukat, ha egy kis szabadságot kapnak a saját fizikai korlátaik tesztelésére. Ez a fizikai kihívás egészségesebbé teszi őket azáltal, hogy ösztönzi az aktivitást.

3. Képessé teszi a gyermeket a saját képességei megismerésére

Ellentmondásnak tűnhet, de a kockázatos játék hosszú távon valójában biztonságot nyújt. Az elviselhető kockázattal való kísérletezéssel a gyermekek jobban megértik a saját belső és fizikai korlátaikat.

Egy több, mint 25 ezer gyermek részvételével zajló kutatás szerint nincs összefüggés a kockázatos játék és a sérülések kockázatának növekedése között. A csonttörések gyakorisága nem függ a játszótéri játékok magasságától sem.

Egyes kutatók azt állítják, hogy ha megtagadják a gyermekektől a tolerálható kockázatok kezelését, akkor annak a lehetőségét is megtagadják tőlük, hogy szembenézzenek a saját félelmeikkel és leküzdjék azokat. Így azokat hajlamosak elfojtani, ami később szorongáshoz vezethet.

A folytatáshoz kattints.