Gyermekkori fogápolás: 5 tanács a fogorvostól

A helyes fogápolás elsajátítása nemcsak egészségügyi, de esztétikai kérdés is. Szülőként a mi felelősségünk, hogy erre megtanítsuk csemeténket. De mégis, mire figyeljünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. október 10. Csontos Dóra

A helyes fogápolás elsajátítása nemcsak egészségügyi, de esztétikai kérdés is. Szülőként a mi felelősségünk, hogy erre megtanítsuk csemeténket. De mégis, mire figyeljünk?


Egy szülő számára nincs annál szebb, amikor a kisbabája mosolyog – főleg akkor, ha szép fehér fogacskák csillognak a szájában. Mivel hazánkban sajnos szinte népbetegségnek számít a fogszuvasodás, (az iskolás korosztály több mint kétharmadának van lyukas foga), el kell fogadnunk, hogy a helyes fogápolás megtanítása szerves része a gyermeknevelésnek. De mit tehetünk mi, szülők, annak érdekében, hogy gyermekeink fogazata erős és egészséges legyen?

Dr. Nagy Alizt, az Újbudai Fogászati Centrum konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosát kértük, hogy legyen segítségünkre, és mondja el, miként tudjuk támogatni gyermekünket a helyes fogápolási kultúra kialakításában.

A titok az, hogy nincs titok

A doktornő szerint, az a legnagyobb baj, hogy minket felnőttek se tanítottak meg fogat mosni. “Sajnos, a legtöbb szülőnél sem alakult ki a megfelelő fogápolási tradíció. A mindennapokban reggelenként sietünk, esténként fáradtak vagyunk, nincs időnk, energiánk foglalkozni azzal, hogy megmutassuk a gyermekünknek, hogyan kellene alaposan tisztítani, ápolni a fogacskáit.

Ráadásul csak néhány olyan fogorvosi rendelő létezik, ahol a prevencióval is foglalkoznak.” A doktornő szerint egyébként nagy titok nincs, a legelső és legfontosabb lépés, hogy mi magunk komolyan vesszük ezt a kérdéskört, és időt szakítunk saját fogaink egészségére, és arra, hogy elsajátítsuk a helyes fogmosást, amit aztán megtanítunk a gyermekünknek.

Fogápolás az első perctől

Furcsán hangozhat, de bizony már csecsemőkortól felelősek vagyunk a babánk megfelelő szájhigiéniájáért. Amikor előbújnak az első fogacskák, adhatunk a babának puha, lehűtött rágókát. Az első pici tejfogakat az ujjunkra húzható speciális fogkefével vagy tiszta textil pelenkával tudjuk tisztítani. Aztán, ahogy bújnak elő a többi fogak, úgy kell váltanunk a kicsi szájának és korának megfelelő fogkefére és fogkrémre.

Az otthoni fogmosást a szülőnek legalább 8 éves korig felügyelnie kell. Lényeges, ám kevéssé közismert dolog, hogy a fogszuvasodásért felelős baktérium, a Streptococcus mutans nincs jelen az csecsemők szájában: ‘fertőzéssel’ kerül oda a környezetében élők szájából. “Épp ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a közös kanál használatát, ne nyaljuk le a baba cumiját.” – hangsúlyozza a doktornő. “És ne felejtsük el, a kisbabának az a legjobb, ha vízzel csillapítjuk a szomját. Kerüljük a cukrozott gyümölcsleveket, üdítőket és ne engedjük, hogy cumisüveggel a szájában aludjon el a kicsi!”

A cikk még nem ért véget. Még több jótanácsért olvass tovább.