Gyermekkori orrpolip

Eldugult a gyerek orra. Nem kap levegőt, és néha horkol. Gondolunk náthára, megfázásra, esetleg allergiára. Sajnos sok esetben nem derül ki egyből, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket orrpolip is okozhatja. Mindez hogyan kezelhető a kisgyerekek esetében?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 11. Csontos Dóra

Eldugult a gyerek orra. Nem kap levegőt, és néha horkol. Gondolunk náthára, megfázásra, esetleg allergiára. Sajnos sok esetben nem derül ki egyből, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket orrpolip is okozhatja. Mindez hogyan kezelhető a kisgyerekek esetében?


Gyermekkorban a megbetegedések egyik leggyakoribb csoportja a fül-orr-gégészeti problémák. Többször visszatérhet a nátha, torok- és mandulagyulladás, vagy akár a középfülgyulladás. Ritkábban, de mindezek mellett az orrpolip betegség is előfordulhat.

Ne elégedjünk meg annyival, hogy náthás a pici, talán megfázott, majd biztosan elmúlik, vagy fogjuk rá, hogy allergiás, azért nem szelel az orra, és emiatt veszi a száján a levegőt, hanem minden esetben vizsgáltassuk ki szakorvossal.

Éppen az állandó szájon át lélegzés lehet az első jele az orrpolipnak, az állandó váladékozás, esetleges horkolás. Ha pedig felmerül a gyanúja, akkor minél előbb kezelni kell, szükség esetén orrpolip műtétre is sor kerülhet. De mielőtt pánikba esnénk, tudnunk kell, hogy viszonylag ritka betegség gyermekeknél, és ha időben felismerik, és megfelelően kezelve van, akkor nem olyan veszélyes, mint amennyire ijesztően hangzik.

Az orrpolip gyakorisága gyermekeknél

“Az orrpolypózis a gyermekpopuláció csupán 0,1-0,3%-át érinti. Kisgyermekkortól jellemző inkább, hiszen a melléküregek és az orrüreg nyálkahártyájának krónikus gyulladásáról és a nyálkahártya üregbe burjánzásáról van szó, melyet számos heveny gyulladás előz meg. A krónikus orrmelléküreg gyulladás polyp nélkül valamivel gyakoribb.

A polyp és a krónikus gyulladás kezelése szükséges a javuló orrlégzéshez, mely a megfelelő fülkürtfunkció, így a jó hallás alapja is. Az orrkomfort fontos a nyugodt éjszaki alváshoz, a táplálkozáshoz, nyeléshez, a fogak korrekt fejlődéséhez is.”-mondja Dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész szakorvos.

Mi okozza?

A felnőttek esetében az orrpolip kialakulásának oka lehet többek között allergia, nyálkahártya gyulladás, asztma, örökletes, genetikai eredetű, vagy bakteriális fertőzés okozta, de létrejöttében akár a levegő szennyezettsége is közrejátszhat. “Gyermekkori orrpolyp észlelése esetén a vizsgáló orvosnak gondolnia kell egy genetikai betegségre, a cisztás fibrózisra. Ennél a betegségnél a külső elválasztású mirigyek váladéka nagyon sűrű lesz, így a termelődő felső légúti tapadós nyák elzárja az orrmelléküregek szájadékát, visszatérő gyulladásokat, bakteriális fertőzéseket okoz, és sokkal gyakrabban alakul ki ezeknél a gyermekeknél orrpolip is.

Nem cisztás fibrózis esetén az orrpolip általában a bakteriális fertőzésekre adott gyulladásos válaszként értelmezhető. Kialakulása valamivel gyakoribb allergiás gyermekeknél is. Nem ritka, hogy az orrpolipos gyermek szülője is küzd krónikus melléküreg gyulladással, esetleg polippal.”

Gyógyszeres kezelés, vagy orrpolip műtét?

Nagyon fontos, hogy szülőként bízzunk a gyermekkori orrpolip kezelésében jártas fül-orr-gégész szakorvosban. Általában az orrpolipot meg kell műteni, de gyakran gyógyszeres kezeléssel vagy természetes gyógymóddal, homeopátiával is gyógyítható. Az, hogy milyen mértékűnek kell lenni a beavatkozásnak, az függ attól is, hogy milyen terjedelmű az orrüregben a burjánzás. A gyermekkori orrpolipműtét célja az orrüreg és orrjáratok szabaddá tétele. Így újra normalizálódni tud a kicsi légzése.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!