Gyermeknevelés szögmérővel

Ne ijedj meg, kedves olvasóm, nem jön a szögmérő mellé a körző és a vonalzó, azaz nem fogok az eddigiekkel ellentétesen szabadkőműves nevelési elveket hirdetni számotokra. Egészen másról lesz szó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. augusztus 10. szabo.daniel

Ne ijedj meg, kedves olvasóm, nem jön a szögmérő mellé a körző és a vonalzó, azaz nem fogok az eddigiekkel ellentétesen szabadkőműves nevelési elveket hirdetni számotokra. Egészen másról lesz szó.


A minap a facebookon egy babahordozós csoportban tanácsot kért egy kismama, hogy 7 hónapos, hét kilós gyermekének milyen háti hordozót szerezzen be, főleg túrázáshoz. Tette ezt azért, mert számára elől hordozni a rugalmas kendőben már nehéz, de háton hordozáshoz fél a szövött kendővel szükséges attrakcióktól.

hunbaba_madaras A tanácsot kérő anyuka jól tudta, hogy hét kilós kor fölött valóban a háti hordozás javasolt, én pedig gyanútlanul – utólag úgy gondolom, nem tudtam, mit teszek – felajánlottam neki, hogy próbálja ki a meitait, s mi akár a Hunbabát is szívesen megmutatjuk.

Ezt azért is mertem javasolni, mert a Hunbabát a téma, tehát jelen esetben a túrázás, hegymászás szakértői közül többen is tesztelték már éppen túrázás, valamint hegymászás és sífutás közben, gyermekkel a háton, és igen jókat írtak róla. Egyebek mellett olvasható ilyen vélemény  a legismertebb, legnagyobb magyar hegymászó, azaz Erőss Zsolt nekünk írott levelében,  de ugyanígy vélekedett a számunkra addig ismeretlen, rendszeresen túrafelszereléseket tesztelő Gearmag.hu – szerkesztő  Halász Amadé is. Mivel mi magunk is szeretünk túrázni, mindezt csak megerősíthetjük, de mégis megbízhatóbb talán számodra, ha ezt mások mondják, nem a készítő.

Nos, a cikkek írói s persze saját tapasztalataink, valamint számtalan visszajelzés alapján elmondhatjuk, hogy a hunbabás hordozás mind az utcán, mind a hegyekben élmény mind a gyermeknek, mind a szülőnek, s az édesapák többségét a kendős hordozással szemben épp a meitai kényelme és a gyermek hátra kötözésének könnyűsége fogta meg. Mindezért nyugodt szívvel ajánlottam ennek az édesanyának: hangsúlyozom, háti hordozásra, elsősorban túrázáshoz.

Nos, ekkor értek a meglepetések!

Az egyik „kollégától”, azaz független babahordozási tanácsadótól megtudhattam én is, és a kismama is, hogy bár nagyon szép a kislány, aki a hunbabás képen a háton van,  de neki mégsem lehet jó, hiszen legalább egyéves kell legyen a kérdező anyuka gyermeke, mire ebbe a hordozóba belenő… és különben is, mi baja az anyukának a kendővel, próbálja ki a szövött kendőt, hiszen az az egyedüli helyes megoldás ekkora gyermeknek.

madaras_háton Én erre még mindig gyanútlanul válaszképpen feltettem egy 4 hónapos csecsemőről készített hunbabás képet, s erre már – érdekes módon – több babahordozási tanácsadó nekem esett.  Kioktattak, hogy ilyenkor nem az a helyes megoldás, hogy más hordozóeszközt ajánlok neki, mint a szövött kendő, hanem meg kell vizsgálni, miért nem akarja a kendőt, mik a félelmei, és megmutatni neki, hogy mégiscsak az a jó.