Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

Amikor a szülésfelkészítő tanfolyamra jártam, az egyik alkalommal egy gyermekorvos tartott előadást a csecsemő és a kisgyermek egészségéről. Szóba kerültek a védőoltások is, és az előadó megkérdezte az ott ülőket, van-e köztünk olyan, aki nem szeretné beoltatni a gyermekét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 30. bencze.aron

Amikor a szülésfelkészítő tanfolyamra jártam, az egyik alkalommal egy gyermekorvos tartott előadást a csecsemő és a kisgyermek egészségéről. Szóba kerültek a védőoltások is, és az előadó megkérdezte az ott ülőket, van-e köztünk olyan, aki nem szeretné beoltatni a gyermekét.


Két apuka jelentkezett. Az előadó ekkor azt is megkérdezte, miért – gondolom, vitát szeretett volna kezdeményezni a védőoltások előnyeiről, veszélyeiről, tévhitekről. Az egyik apuka semmit sem válaszolt, a másik csupán annyit felelt: „Mert természetellenes.” Ezzel nem tudtunk vitatkozni.

A múlt héten járta be az internetet a grafikon, amely azt mutatta, a beoltottak számának csökkenésével hogyan jelennek meg újra azok a betegségek, amelyek egyszer már gyakorlatilag eltűntek. Bár nálunk az oltottak száma magas, mi is írtunk tavaly arról, amikor szamárköhögés jelent meg egy iskolában.

Most nézzünk egy kicsit a jelenség mögé, miért nem tekinthetjük kizárólag személyes döntésnek azt, ha valaki nem oltatja be a gyerekét. Máshogy fogalmazva: miért veszélyezteti mások egészségét.

A térkép

A napokban a független Council of Foreign Relations kutatóintézet egy interaktív térképet közölt, amely a kanyaró, mumpsz és szamárköhögés világszerte feljegyzett eseteinek számát mutatja be.

Természetesen a térképből önmagában nem következtethetünk közvetlenül a védőoltások hatásosságára: kiderül, hogy ahol szigorúbban, fegyelmezettebben oltanak, ott kevesebb a megbetegedés, de ez önmagában még nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot a kettő között. Mégis megfigyelhető néhány érdekes, esetenként riasztó tendencia.

A térkép a 2008 és 2014 közötti adatokat mutatja. A fejlődő országokban sok a kanyarós eset – ez nem meglepő, hiszen ezekben az országokban nem, vagy csak nagyon korlátozottan érhető el a kanyarót, mumpszot és rubeolát megelőző MMR védőoltás. A kanyaró azonban Nagy-Britanniában és az USA-ban is meglepően gyakori, ahol pedig elvileg minden gyerek hozzáfér az oltáshoz. A betegség emelkedő gyakorisága a szerzők szerint a védőoltás-ellenes mozgalommal hozható összefüggésbe: a mozgalom épp az MMR-vakcina és az autizmus kapcsán kezdődött. A térkép szerint ezen kívül az USA-ban egyáltalán nem ritka a szamárköhögés, a szakértők a 2010-es kaliforniai szamárköhögés-járványt egyértelműen az oltás gyakori, hitbéli visszautasításának tulajdonítják.

Az autizmus-botrány

A védőoltás-ellenesség alapdokumentuma egy, a Lancet nevű, igen rangos tudományos szaklapban 1998-ban megjelent tanulmány, amely összefüggésbe hozta az MMR-oltóanyagot és az autizmust. A tanulmány valójában nem kutatási eredmények összefoglalását jelentette, csupán 12 esetet közölt: a 12 gyerek közül a szülők beszámolója szerint 8 esetben autizmus tünetei mutatkoztak az MMR-oltás beadását követően. Természetesen nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, ha egy esemény egy másik után következik be (ha eszem egy fagyit és másnap leesem a létráról, még nem biztos, hogy a fagylaltevés leesést okoz).