Hajjaj, csomókban hullik a haj!

A hajhullás természetes jelenség, – egy bizonyos szintig legalábbis, sőt, bizonyos évszakokban még fokozódhat is - érthető módon azonban senki nem örül neki. A hajhullás szó valószínűleg mindenkiben negatív érzést kelt, hiszen egy olyan problémáról beszélünk, amely nagyon is szembetűnő és kellemetlen, sokan pedig egyenesen pánikba esnek, ha párnájukon vagy a fésűn jóval több hajszálat találnak, mint szoktak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2012. június 06. Paulik András

A hajhullás természetes jelenség, – egy bizonyos szintig legalábbis, sőt, bizonyos évszakokban még fokozódhat is – érthető módon azonban senki nem örül neki. A hajhullás szó valószínűleg mindenkiben negatív érzést kelt, hiszen egy olyan problémáról beszélünk, amely nagyon is szembetűnő és kellemetlen, sokan pedig egyenesen pánikba esnek, ha párnájukon vagy a fésűn jóval több hajszálat találnak, mint szoktak.


A pánikroham helyett jobb, ha körbenünk, mit tehetünk. Mi utánanéztünk, milyen okok állhatnak a hajhullás hátterében. Ebben Dr. Siklós Krisztina, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza volt segítségünkre.

Haj élet…

Korábban tévesen úgy gondolták, hogy a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) kizárólag férfiakat érintő probléma, a hajhullást elszenvedők 40 százaléka azonban nő. A jelenség mindkét nem esetében negatívan hathat az önbecsülésre és az érzelmi stabilitásra is.

„Ahhoz, hogy a hajhullás mechanizmusát megértsük, fontos ismernünk a haj életciklusát” – kezdi Siklós doktornő. “A fejbőr 100.000-150.000 szőrtüszőjének 95 százaléka mindenkor növekvő (anagén) fázisban van, amely átlagosan 1000 napig tart. A maradék öt százalék nyugalmi (telogén) fázisban van, átlagosan 100 napig; ezt követően a hajszál spontán kihullik. Létezik viszont egy rövid köztes állapot (katagén), amely kb. 10 napig tart. Átlagosan napi 50-80 hajszálunk hullik ki, heti egyszeri hajmosás mellett akár egyszerre több száz is. Azok a hajszálak, amelyeket a zuhanyzóban, a ruházaton látunk, telogének. Időnként azonban napi 50-80-nál több hajszál is kihullik. Amikor a hajhullás tartósan és jelentősen intenzívebb az átlagosnál, a fejbőr bizony láthatóvá válhat.  A hajsűrűség az életkorral változik, nagyon idős korban azonban a haj jelentős megritkulására kell számítani” – tudhatjuk meg a bőrgyógyásztól.

Sokféle lehet

A hajhullást (más néven alopéciát) kóroki tényezők és klinikai megjelenés alapján számtalan csoportra oszthatjuk: beszélhetünk diffúz hajhullásról (amikor a haj egyenletesen ritkul meg), foltos hajhullásról (ún. alopécia areata), traumás hajhullásról (pl. gyermekeknél a haj csavargatása okozta ún. trichotillomania), de lehet androgén vagy férfi-típusú hajhullás (ez a leggyakoribb), heges hajhullás (mely súlyos autoimmun betegségek egyik tünete lehet), és még sorolhatnánk.

A férfi-típusú (ún. androgén) alopécia mellett a másik két leggyakoribb fajta a diffúz hajhullás és az alopécia areata. A diffúz hajhullásnak egy sor nehezen megfogható oka van, ezért sokszor ez a fajta hajhullás a legnehezebben diagnosztizálható. Utóbbi egy klinikailag egyértelmű kórkép, de oka az orvostudomány jelenlegi állása alapján sajnos ismeretlen.

Szülés után sem ismeretlen fogalom

A szülés utáni hajhullás a szülést követően 2- 4 hónappal kezdődik, és pár hónap alatt spontán megszűnik.  Általában úgy vélik, hogy a terhesség alatti magas ösztrogénszint felelős az anagén fázis meghosszabbodásáért, és a hajnövekedés szinkronizálódásáért. Az ösztrogénszint csökkenése az ilyenkor fellépő jelentős arányú telogén fázisba kerülésért felel.

Lehetséges okok – Mikor forduljunk orvoshoz?

A hormonális tényezők közül legismertebb a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködéséhez társuló hajhullás, de ilyenkor a hormonváltozás egyéb tüneteket (pl. súlyvesztés vagy súlygyarapodás) is okoz. A kísérő hajhullás rendszerint megszűnik, amikor a hormonegyensúly helyreáll. A pajzsmirigyhormon-szint és a hajhullás mértéke közötti pontos összefüggés nem ismeretes.

Ahogy már írtunk róla, a természetes hajhullás normális, nincs ok a pánikra, de ha rendellenes, kóros mennyiségű hajvesztést észlelünk, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk. „Az orvos ilyenkor részletesen kikérdezi a beteget (a családban volt-e hasonló vagy komolyabb betegség, fogyás, gyógyszerszedés, stressz, stb. a közelmúltban), megtekinti a hajas fejbőrt, speciális csipesz segítségével több (40- 50) hajszálat húz ki, melyeket ezt követősen fénymikroszkóppal megvizsgál, esetleg a fejbőrből szövettani vizsgálat céljából mintát vesz, és laboratóriumi vizsgálatokat (hormonszint meghatározás, szérum vas-, cinkszint meghatározás) végez. A hajhullás igazából csak akkor kezelhető hatékonyan, ha a hátterében álló okot megtaláljuk, és orvosolni tudjuk” – fejti ki a dr. Siklós Krisztina.

Önkéntes kopaszság

Hajkoronánk nyári leborotválása egyfajta divatkövetés, több sztár választása, gondoljunk csak Andre Agassira vagy Sinead O’ Conorra, akik így lettek világhíresek. Tévhit azonban, hogy a gyakoribb borotválással erősebb és dúsabb lesz hajunk. Ez csak gyerekek esetében igaz, akiknél a tizenéves kor végéig egyébként is erősebb és vastagabb a hajuk, s csak utána kezd megváltozni a haj szerkezete.


A férfi típusú hajhullás

Az androgén alopécia sajnos egy genetikailag meghatározott, öröklődő állapot. A folyamat lényege, hogy androgén hormon hatására a halánték, homlok és fejtető területein lévő hajszálak anagén (növekvő) fázisa egyre nagyobb mértékben megrövidül, a szőrtüszők is egyre kisebbé válnak. Férfiaknál a hajhullás a serdülőkor után bármikor elkezdődhet, amikor is a vér androgén hormonszintje a fiatal fiúknál észlelt alacsony szint fölé emelkedik. Férfiaknál általában a második évtizedtől kezdődően jelentkezhet. Rendszerint azoknál lesz a hajhullás kiterjedése a legnagyobb, akiknél a húszas éveikben kezdődik el a hajhullás.

Férfiakkal ellentétben ez a típusú hajhullás a nőknél a harmincas- negyvenes éveik elején kezdődhet. A hajhullás nagyobb valószínűséggel jelentkezik a hormonális változások idején, azaz fogamzásgátló tabletták szedésének kezdetekor vagy abbahagyásakor, szülés utáni időszakban, klimax körül, vagy klimax utáni időszakban. A legtöbb esetben az ilyen típusú hajhullásnál bíró nőknél nem bizonyítható a túlzott androgéntermelés. A legtöbb hajritkulást mutató közép- vagy időskorú nő androgén hajhullásban szenved, melyet egyéb tényezők, mint pl. a vashiány vagy a csökkent pajzsmirigyműködés is befolyásolnak.

Bár a férfi típusú hajhullás kezelési lehetőségei korlátozottak, jó hír, hogy egyre sikeresebbek a különböző hajbeültetések, és egy természetes visszanövési formát eredményeznek. Az antiandrogén gyógyszeres kezelés – bár logikus választásnak tűnik – férfiaknál a mellékhatások miatt nem alkalmazható. Helyi kezelésében pár évtizede több- kevesebb sikerrel alkalmazzák a két százalékos minoxidil oldatot, mely itthon is elérhető. A szer annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban kezdik alkalmazni, és a kezelést a felhasználó élete végéig folytatni kell.