Hány foktól kell valóban csillapítani a gyerekek lázát?

A téli időszakban több a lázas megbetegedés a gyerekek között is. Bár a hazai gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a láz hasznos dolog, amit nem kell azonnal lenyomni, sok szülő agyonaggódja magát. Mikor kell elkezdeni csillapítani, és mikor kell orvoshoz fordulni

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 31. szabo.daniel

A téli időszakban több a lázas megbetegedés a gyerekek között is. Bár a hazai gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a láz hasznos dolog, amit nem kell azonnal lenyomni, sok szülő agyonaggódja magát. Mikor kell elkezdeni csillapítani, és mikor kell orvoshoz fordulni?


A láz gyermekkorban gyakori jelenség, és az esetek többségében hasznos állapot, hiszen a szervezet az emelkedett testhőmérséklettel védekezik a kórokozókkal szemben. „Ezért, ha a gyereknek csak mérsékelt láza van, nem ajánlott csillapítani, hiszen ha a szülő túl korán kezdi a lázcsökkentést, a gyermek szervezetének sokkal hosszabb ideig tarthat megküzdeni az adott kórokozóval” – mondja dr. Muzsay Géza, győri házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) alelnöke.
Mit jelent a mérsékelt láz?

Csecsemőknél a testhőmérsékletet a legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni, tudni kell azonban, hogy végbélben a lázmérő által mutatott érték 0,5 Celsius-fokkal magasabb, mint hónaljban mérve. Ezért a normális testhőmérséklet hónaljban mérve 36-37 Celsius-fok, végbélben mérve pedig 36,5–37,5 Celsius-fok.

Hőemelkedésről akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet hónaljban mérve 37-38, végbélben pedig 37,5-38,5 Celsius-fok. Mérsékelt a láz, ha hónaljban 38-39, végbélben mérve pedig 38,5-39,5 Celsius-fok. Gyermek esetében a magas láz hónaljban 39, végbélben mérve 39,5 Celsius-foktól kezdődik, igen magas lázról pedig hónaljban 40,5, végbélben történő mérés esetén pedig 41 Celsius-fok felett beszélünk.

http://www.origo.hu/egeszseg/20140130-39-fokig-nem-kell-a-lazat-csillapitani-lazgorcs.html?sec-top