Hat tévhit az egészségről

A New Scientist összegyűjtötte és tisztázta a legnépszerűbb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tévhiteket és féligazságokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2013. szeptember 09. szabo.daniel

A New Scientist összegyűjtötte és tisztázta a legnépszerűbb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tévhiteket és féligazságokat.


Tévhit: Az antioxidáns tabletta a hosszú élet titka

Az 1970-es években új őrület söpört végig a világon: hódító útjukra indultak a vitaminkészítmények és antioxidáns-tartalmú étrendkiegészítők. Az embert érő káros környezeti hatások és az egészségtelen táplálkozás eredményeként a szervezetben felhalmozódó káros szabadgyökök hosszú távon betegségek kialakulását okozhatják, ám szerencsére bizonyos vegyületek antioxidáns hatásuk révén semlegesíteni tudják ezeket a szabadgyököket. A szakemberek számára egyértelműnek tűnt: amennyiben valaki ilyen készítményekkel „támogatja meg” étrendjét, jó eséllyel csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát is.

Akkoriban elismert szakemberek – köztük Nobel-díjasok – buzdítottak lelkesen minél több vitamin és egyéb étrendkiegészítő szedésére, így nem csoda, hogy a hosszú élet reményében emberek milliói tömték, és tömik azóta is magukba marokszám e tablettákat.