Házi kedvenceink okozta betegségek

Egy háziállat tartása nagy felelősséggel jár, nem csak az ő egészségük, hanem a miénk miatt is

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2014. szeptember 13. Gyarmati Orsolya

Egy háziállat tartása nagy felelősséggel jár, nem csak az ő egészségük, hanem a miénk miatt is


Sokan talán nem is sejtik, ha a megfelelő higiéniai intézkedésekre nem figyelünk eléggé, súlyos betegségeket kaphatunk el házi kedvenceinktől. Ez vonatkozik a kutyákra, macskákra, tengerimalacokra, de főként a hüllőkre és az egzotikus állatokra. Cikkünkből kiderül, mire is kell figyelnünk, és milyen betegségeket terjeszthetnek kedvenceink.

Kutyák és macskák

A kutyák és a macskák a Pasteurella tularensis, tehát a tularaemia kórokozóját terjeszthetik. Ezek a baktériumok ugyanúgy fészkelik be magukat kedvenceink szervezetébe, mint a mi esetünkben is, tehát az orrnyálkahártyán keresztül. A kórokozók elszaporodása súlyosabb esetben akár vérfertőzéshez, agyhártya-, csont- és tüdőgyulladáshoz vezethet.

Egy másik baktérium, a Capnocytophaga a kutyák szájflórájában fordul elő, és harapás esetében ez fertőzéseket is okozhat szervezetünkben, amelynek életveszélyes következményei is lehetnek.

A bélférget időben észre kell venni

Nehezen felismerhetőek a kutyák és a macskák esetében a bélféreg okozta betegségek, melyek igen veszélyesek. Ha hasi, emésztési problémái vannak háziállatunknak (hasmenés, véres ürülék), mindenképpen vigyük el háziorvoshoz. Ha nem intézkedünk időben, akkor a férgek bejutnak az emberi szervezetbe is, ahol szervi és szöveti károsodást is okozhatnak. A betegséget gyakran észre sem vesszük, pedig olyan tünetei vannak, mint a kóros fáradtság, hasmenés, láz vagy éppen a köhögés.