Hét dolog, ami számít a gyereknevelésben

Általában az anyagi dolgoknak tulajdonítunk a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget. Természetesen jó, ha a család nem nélkülöz Ám a gazdaságtól, a felesleges pazarlástól sem kell csodát várni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. július 02. bencze.aron

Általában az anyagi dolgoknak tulajdonítunk a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget. Természetesen jó, ha a család nem nélkülöz Ám a gazdaságtól, a felesleges pazarlástól sem kell csodát várni.


1. A szülői szeretet és törődés a gyermek számára is érzékelhető megnyilvánulásai
Kicsinek, nagynak egyaránt fontos, hogy naponta többször is tapasztalja szülei részéről a szeretet megnyilvánulásait: szabad ezt szóban, simogatással, öleléssel, hordozással, ringatással kifejezni, és mindez nem helyettesíthető hatékonyan ajándékokkal, különböző pénzen megvásárolható tárgyakkal, édességekkel. Nagyon fontos, hogy a szeretet ne legyen még néha-néha sem zsarolási eszköz (“tedd meg ezt anya/apa kedvéért!”), és ne büntessük, fenyegessük a gyereket szeretetmegvonással vagy olyasmivel, amit ő annak tekinthet. Tipikus példa a sok éjszakai ébresztés miatt besokalló szülő, aki úgy dönt, kipróbálja a “sírni hagyós” módszert. Persze szereti ő a gyerekét, csak éppen halálosan ki van merülve. Nem szeretne mást, csak egy kicsit több zavartalan alvást. Ám mit ért meg abból egy kicsi gyerek, hogy hirtelen külön szobába, rácsos ágyba kerül, és ott hagyják azzal, hogy most már aztán aludjon? Könnyen úgy értelmezheti a történteket, hogy őt már nem szeretik, magára hagyják.

2. Lehetőség az egészséges táplálékra és egészséges, a lehetőségekhez képest veszélytelen környezetre
Nem arról van szó, hogy a gyerek csak bioételt kaphat, és még a széltől is óvni kell. A túlságosan védett környezet pont ellenkezőleg sülhet el, mert megfosztja a gyereket a tanulás, a tapasztalatszerzés lehetőségétől. Annyit viszont mindenképp jelent, hogy a szülő felelős azért, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül azt válassza, amelyik a gyerek számára a legegészségesebb, legelőnyösebb. Csoki, édességek, desszertek helyett arra érdemes figyelni, hogy adalékanyag-mentes ételeket, naponta friss gyümölcsöt és zöldséget kapjon. Közvetlen környezetéből célszerű eltávolítani vagy tőle távol tartani azt, ami súlyos sérülést, égést, mérgezést okozhat.

3. A gyerekkel töltött minőségi idő
Manapság talán éppen ebből van a legkevesebb. Közös élmények, együtt tevékenykedés barkácsolással, házi és ház körüli munkákkal, mesélés: érdemes önkritikusan végiggondolni, mennyi idő jut ilyesmire. Ismered például a gyereked barátait? Láttad őket együtt játszani? Tudod, mi foglalkoztatja őket? Keress olyan tevékenységeket, amiket a gyerekkel együtt tudok végezni. Élmény lehet akár a borsópucolás is, ha elmeséled hozzá Andersen meséjét a kis borsószemek útjáról.

4. A szülők, nevelők, pedagógusok által hitelesen képviselt értékrend
Már csecsemőkorban fontos, hogy a kiegyensúlyozott, nyugodt fejlődés érdekében a szülőknél, a gyerekkel intenzívebb kapcsolatba kerülő pedagógusoknál ne érvényesüljön kettősség a szavak, elvárások és a tényleges cselekedetek között. Hiába mondja valaki, hogy szoptatni szeretne, ha a lelke mélyén valamiért taszítja ez a lehetőség. A baba a valódi szándékaira fog reagálni! A későbbiekben azután a gyerek és a szülő is egyre bonyolultabb helyzetekkel szembesül. Mindenkinek megkönnyíti a dolgát az őszinteség, a következetesen képviselt értékek.