Hét ételféle, amitől nem kell félned – vagy mégis?
Az elmúlt évtizedekben az egészséges táplálkozás égisze alatt jó pár olyan élelmiszert vettünk be a mindennapjainkba, melyeknek az újabb kutatások szerint semmi keresnivalója az egészséges étrendben. Igaz, hogy a trend évről évre változik, de nem árt, ha résen vagyunk…
Az elmúlt évtizedekben az egészséges táplálkozás égisze alatt jó pár olyan élelmiszert vettünk be a mindennapjainkba, melyeknek az újabb kutatások szerint semmi keresnivalója az egészséges étrendben. Igaz, hogy a trend évről évre változik, de nem árt, ha résen vagyunk…
1. Tartós tej
Állítólag tejporból és vízzel készül, s ha valami szinte hetekig eláll a hűtőben, az már eleve gyanús nem? Ugyanakkor az úgynevezett organikus tej is tartalmazhat antibiotikumokat és hormonokat. Jaj.
2. Glutén
A nagy befutó akár még testi tüneteket is okozhat: fejfájást például. Óvakodjunk tehát tőle, vagy ez is divat?
3. Rizs
Ki hinné, a puffasztott rizs, a híresen bio rizstej és a fehér rizs is igen gyanús: arzént tartalmazhat.
4. BPA
A műanyag palackokban található Bisphenol A vegyületet Amerikában már kivonták a cumisüvegekből, de attól még a PET palackokban benne lehet ez a mesterséges vegyület. És higgyék el, nem használ szervezetüknek.
5. Antibakteriális szappan
A kilencvenes években őrült divatja volt, ma már lecsengőben a hitvallás, hogy a baktériumölő szappan a tuti. Ma kutatók úgy vélik, totális átverés csupán.
6. Vitaminok
Évek óta tömjük magunkba a vitaminokat, a szivárvány minden színében, de tényleg annyira kell ez nekünk? Egyes vitamintermékek szerepet játszanak a rák kialakulásában, de a szívbetegségekért is felelősek lehetnek. Jól nézze meg, milyen terméket választ!
7. Burgonya
Az agyonvegyszerezett gumókat kerülje: vásároljon ismerős termelőtől, különben kedvenc körete méreggel teli fogás lehet csupán.