Hétköznapi szokások, amik gyorsítják az öregedést

Az idő múlását nem lehet megállítani, ez tény. Azt azonban képes vagy befolyásolni, milyen gyorsan öregszel. Igen, tényleg. Vannak olyan hétköznapi tevékenységek, amik felpörgethetik a folyamatot - ha gyakran csinálod őket, ne lepődj meg, ha 30 évesen 50-nek érzed magad. Mutatjuk, mely szokásoktól szabadulj, de sürgősen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alkohol
2016. június 20. Csontos Dóra

Az idő múlását nem lehet megállítani, ez tény. Azt azonban képes vagy befolyásolni, milyen gyorsan öregszel. Igen, tényleg. Vannak olyan hétköznapi tevékenységek, amik felpörgethetik a folyamatot – ha gyakran csinálod őket, ne lepődj meg, ha 30 évesen 50-nek érzed magad. Mutatjuk, mely szokásoktól szabadulj, de sürgősen!


1. Túl sokat nassolsz

Ha mindig igent mondasz a desszertekre, akkor azt veszed majd észre, hogy olyan, mintha 1 év alatt 10 évet öregedtél volna. A cukormolekulák beindítják a glikolizáció nevű folyamatot, ami ráncossá, puffadttá, fáradttá teszi az arcot, hiszen a kollagén és az elasztin rostok, melyek a bőr tartását adják, átalakulnak a szervezetben jelen lévő cukor hatására.

2. Kihagyod az alvást

Azok, akik azt mondják, hogy majd akkor alszanak, amikor meghaltak, hamar olyan állapotban találhatják magukat, amiből már nem jönnek ki épen és egészségesen. Kutatások kimutatták, hogy aki rendszeresen kevesebbet alszik éjszaka, mint hét óra, annak jó pár évvel rövidebb lesz az élete. A gyógyító és detoxikáló folyamatok akkor zajlanak, amikor szundítasz; a fiatalságért és vitalitásért felelős növekedési hormon (HGH) például éjszaka termelődik.

3. Sok alkoholt iszol

Heti egy pohár pezsgő vagy bor nem jelent gondot, ám a korlátlan ivás már felgyorsíthatja az öregedést. Az alkohol azzal csinálja a legnagyobb kárt, hogy szárítja a bőrt, és a kóros szárazsággal nő a bőr érzékenysége, az irritációra, viszketésre való hajlam is.

4. Haragot tartasz

Egy korábbi cikkünkben már elárultuk, hogy a negatív érzelmek, mint például a düh, a harag, a sértettség és a szomorúság ugyanolyan hatással van a szervezetre, mint egy betegség – gyengítik, rombolják a természetes folyamatokat, és minél tovább tartanak, annál nagyobb bajt csinálhatnak. Puffogás helyett engedd el azt, ami rossz, mert szakemberek szerint ez a gesztus csökkenti a vérnyomást, a stresszt, az idegességet és a depressziót.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!