Hogy kell a gyerek fülét tisztítani?

Sokan elfelejtkeznek a gyermek fülének megtisztításáról, pedig fontos része a higiéniának. Mi a helyes technika? A szakember elmondja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. július 19. Csontos Dóra

Sokan elfelejtkeznek a gyermek fülének megtisztításáról, pedig fontos része a higiéniának. Mi a helyes technika? A szakember elmondja.


Nem lehet elég korán elkezdeni a személyes higiéniára szoktatást, vannak azonban kritikusok pontok, amelyeket a gyerekek szeretnek elsumákolni. Ilyen többek között a fültisztítás, ami gyakran az utolsó, így könnyen elfelejthető mozzanata a tisztálkodásnak. Hogy semmiképp ne maradjon ki, és a reggeli kapkodás se vonja el a figyelmet a fontosságáról, érdemes az esti fürdetéshez igazítani.

Az esti órákban a szülők általában a gyerekekkel töltik az idejüket, így kellő figyelmet tudnak fordítani arra, hogy a mosakodásból a hallószervek se maradjanak ki. Nem mindegy azonban, milyen technikával nyúlnak az érzékeny testrészhez. A vattapamaccsal ellátott fültisztító pálcikák felületére számtalan kórokozó kerülhet a gyártás és csomagolása során – ezek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel és fájdalommal, de akár lázzal járó állapotot is előidézhetnek.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a kézzel szabadon elérhető területeket a törölköző sarkával töröljük szárazra, és gyerekeinket is erre tanítsuk – mélyebb tisztogatásra normál esetben a fül öntisztító mechanizmusa miatt nincs is szükség. “Ha az öntisztuló mechanizmus nem működik kellő hatékonysággal, a fülzsír megtapad a hallójáratban és idővel eltömíti. Hatékony segítség lehet a patikákban is kapható gyógynövény kivonatú (pl.: kövirózsát, kamillát, erdei mályvát, aloe verát tartalmazó) fülcseppek és spray-k használata.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!