Hogy kell önállóságra nevelni a gyereket?

A legtöbb szülő számára nehéz döntés először egyedül hagyni, illetve egyedül elengedni a gyereket. Mikor és mennyi időre maradhat egyedül a gyerek? Mikor engedjük el egyedül a boltba, az iskolába?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2018. február 23. Babaszoba
Mikor aludjon először barátoknál, táborban, osztálykirándulásokon?

Nyilván vannak egyéni eltérések, de a gyerekek fejlődése sok hasonlóságot mutat, ebből adódóan vannak tapasztalatokon alapuló válaszok. Viszont érdemes először végiggondolni, mielőtt azt mondjuk, de az enyém nem elég érett vagy túl szeleburdi. Mert az esetek legnagyobb részében a gyereket igenis el lehet, és el is kell kezdeni függetlenségre szoktatni.

Mielőtt részletesebben is megnézzük, fontos tudni, hogy Magyarországon nincsen olyan jogszabály, ami bármilyen életkori korlátot állapítana meg.
A szülő belátására van bízva, hogyan dönt. Természetesen történhetnek balesetek, de a bírói gyakorlat is azt mutatja, az egyedül hagyott gyerekek esetében ún. gondatlan veszélyeztetésként ezt csak óvodások vagy annál is kisebb gyerekek esetében szokták egyáltalán vizsgálni, illetve ha egészen kicsi gyereket 6-10 éves testvérrel hagynak egyedül.
Nem tér el ettől a tapasztalat sem, mi máson alapulna a jogi gyakorlat. Két dolog biztos: minden 5-6-8 éves gyerek sokkal körültekintőbb, ha egyedül van, és tudja, a szülő szeme nem figyel helyette, a gyerekeink pedig sokkal ügyesebbek és megbízhatóbbak, mint a legtöbb szülő gondolná, nehezebb feladat megbízni bennük, mint nekik élni ezzel a bizalommal.

Iskolás gyereket néhány órára már nyugodtan egyedül lehet hagyni a lakásban, 10-12 éves gyerekekre pedig már rá lehet bízni a kistesót is pár órára – nyilván a kistesó korától is függően.

Fontos azonban, hogy bezárni soha nem szabad. Mindenképpen kell legyen nála kulcs, vagy tudnia kell, hogyan lehet belülről kinyitni az ajtót. Az első időszakban mindenképpen fontos, hogy a gyerek tudjon egy vésztelefonszámot is, a szülők vagy nagyszülők mobilja, munkahelyi száma legyen kéznél.
A gyerekeknek már egészen kis korban meg kell tanítani a 112-es segélyhívó számot, és az is megoldás, ha akad egy szomszéd, akiről a gyerekek tudják, hogy otthon tartózkodik, és a szomszéd is tud arról, hogy a gyerek vagy gyerekek egyedül vannak. Ez a változat működhet, ha néhány percre le kell szaladni a boltba az óvodás gyerek mellől. Nagyobbaknál nyilván csak akkor van szükség ilyen biztonsági kötélre, ha hosszabb időre megyünk el, mondjuk moziba, színházba.