Hogy vegyünk rá egy tinédzsert az egészséges étkezésre?

Sok trükközést és előkészületet igényel, de van rá mód, hogy lázadó kamaszkorú gyereked ne kizárólag chipsen és kólán akarjon eltengődni az elkövetkező egy évtizedben...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2014. április 01. Gyarmati Orsolya

Sok trükközést és előkészületet igényel, de van rá mód, hogy lázadó kamaszkorú gyereked ne kizárólag chipsen és kólán akarjon eltengődni az elkövetkező egy évtizedben…


Amikor a gyerekek kicsik, kifejezetten nagy élmény, amikor beléjük tudunk diktálni egy-egy valóban egészséges falatot. Azt hisszük, ezzel egy életre ki is pipáltuk a témát, de nem: mert eljön a tinédzserkor, amikor bizony a “na, csak még egy kanállal a mama kedvéért” típusú mondatok nem igazán vezetnek célra: a valaha többé-kevésbé engedelmesen nyíló szájacskák mostanra leginkább akkor nyílnak ki, ha egy fél mondattal kinyilvánítják: köszönik, nem kérnek sem belőlünk, sem az idegesítő egészséges étel-mániánkból.

Hogy lehetne mégis rávenni a tiniket arra, hogy egyszer-egyszer a trendinek számító szemét szervezetükbe juttatásán KÍVÜL másfajta ételt is egyenek? Íme, néhány tipp.

A zöldség-összeesküvés

Az egyik legkönnyebb módja annak, hogy egy tinédzser egészségesen étkezzen az, ha nem tud róla, mit eszik. Csempésszünk zöldségeket azokba az ételekbe, amiket otthon főzünk: pl. a spagettihez készülő szószba gyakorlatilag bármit beletehetünk, a lényeg, hogy nagyon sokáig turmixoljuk az összetevőket, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a hozzávalók felismerhetetlenné váltak.

Ha a gyerekünk szereti a különleges fűszerezést, süssünk meg egy kis csirkét némi brokkolival és zöldbabbal, öntsünk rá szójaszószt vagy csiliolajat. Keverjük össze az egészet barnarizzsel és élvezzük, ahogy belapátolja az egészet. Tapasztalatok szerint bármi, amin reszelt sajt is van, nyerő étel. Ha a gyerekünk szereti a lasagnát, rejtsünk belé némi spenótot vagy reszelt cukkinit, hátha nem veszi észre!

Látványkonyha

Jó módszer, ha a hűtőben csalétekként elhelyezünk néhány tálkában gusztusosan feldarabolt zöldségeket, gyümölcsöket, pl. paradicsomot, uborkát, répát, stb., amivel nem kell semmi mást csinálni, csak megenni. Egy lusta tinédzser ugyanis nagyon szereti, ha semmivel nem kell vacakolni – és ilyen esetben a gusztusosan felkockázott zöldségekre is képesek ráfanyalodni…

Süss otthon sültkrumplit!

Ha nem akarunk a boltban venni mirelit krumplit vagy chipset, csináljunk helyette otthon: hámozzunk meg és vágjunk hasábokra egy csomó burgonyát. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe őket, fűszerezzünk ízlés szerint, öntsük nyakon némi olivaolajjal és süssük fél órán át magas hőmérsékleten. Ha nagyon bátrak vagyunk, tehetünk a tepsibe cukkinit, hagymát, fokhagymát is.

Ne feledd az innivalót!

A tinik imádják a cukrozott üdítőket, amik, mint tudjuk, nem éppen egészséges mivoltukról híresek. Ennek helyettesítésére találták fel a turmixgépet: bármit beledobhatunk az idénygyümölcsökből, ha ügyesen édesítjük (barnacukorral, nádcukorral, stb), valószínűleg meg fogják inni. Ha bekapták a horgot, akarom mondani, ha már kezdenek rászokni az egészséges gyümölcslevekre, fokozatosan csökkenthetjük az italok cukortartalmát.