Hogyan biciklizzünk anélkül, hogy kivégeznénk ízületeinket?

A teremkerékpárok bizonyos típusain már beépített teljesítmény- és pulzusmérő is van, amelynek segítségével mindenki meghatározhatja a számára legmegfelelőbb terhelést, így elkerülhető, hogy csak úgy a vakvilágba tekerjünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. március 23. Csontos Dóra

A teremkerékpárok bizonyos típusain már beépített teljesítmény- és pulzusmérő is van, amelynek segítségével mindenki meghatározhatja a számára legmegfelelőbb terhelést, így elkerülhető, hogy csak úgy a vakvilágba tekerjünk.


Üvöltő zene, sötét terem, edzői utasítások, bulihangulat, csapatszellem, függőség – ez mind a teremkerékpár. Na, de mi a jó abban, ha szabadságérzés nélkül tekerünk? Az általunk kérdezett szakértő csípőből megadja a választ, ahogy arra is, hogyan lehet ésszel csinálni ezt a mozgásformát.

Szabadságérzés nélkül tekerni? – valószínűleg ez a legfontosabb kérdés, ami felvetődik azokban, akik még nem próbáltak négy fal között huszadmagukkal, üvöltő zene mellett, sötét teremben álló bringán izzadni. A teremkerékpár szerelmesei azt mondják, igaz, hogy nincs meg az a felszabadultságérzés, mint mikor a Balaton partján, orgonaillatban suhan az ember, de a bulihangulat és a mozgás öröme kiválóan alkalmas arra, hogy kiadjuk a felesleges feszültséget, és tegyünk valamit az egészségünkért. Nem beszélve arról, hogy a csoportos fitnesztermi órán remekül fel lehet készülni a nyári bringás időszakra is, és az együtt tekerés jó kis csapatot fabrikálhat azokból, akik eleinte csak beesnek az órákra, aztán függőkké válnak.

A harminc évvel ezelőtt hódító útjára indult terembringázásnak millió különböző márkája van – Spinning, Keiser, és még sorolhatnánk –, ami közös bennük, hogy az országúti szakág mozgásformáit veszik át, az üléspozíció is erre hajaz – mondja az MNO-nak Zambó Dávid edző. Az, hogy milyen izomcsoportot dolgoztatnak meg a különböző eszközök, voltaképpen márkafüggetlen, mindegyik drótszamáron legfőképp a comb, kisebb mértékben a vádli izmait lehet igénybe venni. Nem keverendő össze a csoportos órákon használt kerékpár a fitnesztermekben található háttámlás eszközökkel, amelyek – ugyanazon izomcsoportokat megdolgoztatva – a hátat és a derekat nem terhelik annyira. Az őrült rohammal fejlődő tudománynak köszönhetően egyre többet tudunk a különböző sporteszközök emberi testre gyakorolt hatásairól, ezen vizsgálatokat és tudást felhasználva alkotják meg a hozzáértők az újabb és újabb eszközöket is. A márkák abban különböznek, hogy milyen szellemiséggel és tudással alkották meg őket.

Jó terheléssel nem ízületgyilkos

Mint azt Zambó portálunknak kifejtette, az új generációs teremkerékpároknak már pillekönnyű a lendkereke, aminek köszönhetően más jellegű terhelést kap a láb. A kissé elavultabb biciklik még 15-20 kilós kerékkel rendelkeztek. A súlyos vasdarabok pörgése azonban nagyon sok munkát el tud venni a lábtól, a nehéz kerék lendülete ugyanis hajtja önmagát. Ez pedig veszélyes is lehet, hiszen nem jó, ha a térdízületet alulról olyan erő éri, amire nem vagyunk felkészülve. Ezért ha jót akarunk, megfelelő ellenállással dolgozunk – ez a bicikliken állítható. Ez azért is fontos, mert ha nem választunk megfelelő terhelést, könnyen abba a hibába eshetünk, hogy üresjáratban tekerünk, ami nemcsak ízületgyilkos, de a mozgásforma is szétesik, aminek jele, hogy nem ülünk stabilan a bicajon, hanem „dobáljuk” a csípőnket.

Testi épségünk védelméhez elengedhetetlen a megfelelő beállítás. Az eszközökön állítható a kormány- és az üléspozíció is. Ha rosszul lőjük be a nyeregmagasságot, hamar megérezzük a térdünkön, így érdemes szakember segítségét kérni. Nagyon fontos a bemelegítés is. Ha fokozatosan növeljük az intenzitást, hagyunk időt a szervezetünknek ízületi folyadékot termelni, ami a kopás elkerülése miatt fontos – emelte ki a szakértő. A kerékpár így (ésszel) használva még rehabilitációs jelleggel is bírhat.

Az MNO által kérdezett edző szerint sokan abba a hibába esnek, hogy nem mernek megfelelő ellenállással dolgozni, attól tartva, hogy emiatt vastag lesz a combjuk. Zambó a kétkedőket megnyugtatva kifejtette: nem tudunk ezeken a bringákon akkora ellenállással tekerni, ami izomtömeget növelne. Nem is ez a cél, a teremkerékpár állóképességi sport, a szív- és keringési rendszer teherbírásának fokozása és a zsírbontás a célja.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!