Hogyan előzzük meg, hogyan kezeljük az inzulinrezisztenciát?

Manapság egyre gyakoribb a többnyire helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód talaján nyugvó inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség, valamint nőknél az inzulinrezisztenciával összefüggést mutató PCOS nevű komplex hormonális és anyagcserezavar.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. október 05. Paulik András

Manapság egyre gyakoribb a többnyire helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód talaján nyugvó inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség, valamint nőknél az inzulinrezisztenciával összefüggést mutató PCOS nevű komplex hormonális és anyagcserezavar.


A terápiájában is hasonlóan komplexen kell eljárni. Kezelés nélkül e betegség a II-es típusú cukorbetegség előszobája lehet, ezért nagyon fontos az inzulinrezisztenciát felismerni és idejében kezelni mozgással és megfelelő táplálkozással. A sok-sok táplálkozási ajánlás és irányelv rengetegében azonban sokszor akkor is nehéz eligazodni és követni a jót, amikor valaki igyekszik tudatosabban, egészségtudatosabban élni. Pedig a helyes diéta – vagyis egy egyénileg kialakított teljes értékű étrend – és a megfelelően megválasztott testedzés sokat segít.

A mozgás és az inzulin

Inzulinrezisztencia esetén nagyon gyakori a súlygyarapodás, mivel a szervezet zsírraktárak formájában elkezd raktározni. Nem elegendő csupán a kardioedzés, hanem erősítő, súlyzós edzésekre is szükség van az izmok építése érdekében. A megnövekedett izomtömegnek köszönhetően gyorsul a metabolizmus, hiszen az izmok relatíve sok energiát használnak fel. Ennek hatására az ún. zsírégetés, vagyis a zsírok energianyerésre való felhasználása is kifejezettebb. Az edzések nélkül hatékonyan fogyni és zsírt veszíteni nem lehet, izomtömeg-növeléssel tudjuk megsegíteni és szabályozni ezt a folyamatot.

A rendszeres testmozgás segíti az inzulinérzékenység optimalizálását, vagyis a szervezet képes lesz kevesebb inzulinra is megfelelően reagálni. A PCOS mellett súlyproblémával is küzdő nők egyharmadánál a fogyásnak köszönhetően visszaáll a hormonháztartás egyensúlya, normalizálódik a peteérés, és ennek az inzulinrezisztencia megszüntetésében is szerepe van.

Az anyagcsere felgyorsítására és az inzulinérzékenység növelésére a megfelelő intenzitású kardioedzés és az erősítő edzés személyre szabott kombinációja kiválóan alkalmas. A lényeg a rendszeresség és az, hogy örömöt okozzon, csak így tud a mozgás életformává válni. Ha eddig mozgásszegény életmódot éltünk, akkor kezdetben mindenképp körültekintő fokozatossággal kezdjük az edzéseket. Túl nagy terhelés hipoglikémiás állapotot idézhet elő, túlsúly esetén pedig az ízületek is veszélyben lehetnek. Javaslom, hogy kezdjük a rendszeres sportolást alacsony és közepes intenzitással végzett, aerob edzéssel. Ilyen például a gyaloglás, természetjárás, biciklizés közepes tempóban. Aerob edzésmunka, az alacsony és közepes intenzitás az, amikor a pulzus a maximális pulzus 60-65%-os tartományában marad. Ebben a zónában hosszú, kitartó edzésmunkára képes a szervezet.