Hogyan hordozzuk ősszel a babát?

Azt vettem észre, hogy hűvösebb időben sokaknál „befagy" a babahordozás is; nyáron az összeizzadástól tartanak az anyák, télen a fázástól. Pedig rengeteg megoldás van arra, hogyan ne fázhasson a hordozott baba - akár még vékonyabb pénztárcával is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
hordozás
2017. szeptember 13. Hojdák Annamária

Az őszi/tavaszi hordozás nem mindig felhőtlen, de nem is olyan vészes, mint elsőre hinnénk. Nem árt, ha olyan hordozót választunk, amellyel könnyebb bánni, például kicsinek karikás kendőt, ülni tudónak mei-tait, félcsatost, totyogónak csatos hordozót, onbut. A kendő ilyenkor is lehet a barátunk, de inkább egyszerűbb kötésekkel, mint pl. belül zsebes keresztezett elöl, batyu háton (ha már rutinosak vagyunk). Tocsogós-esős időben a buszmegállóban kötni sosem leányálom, de olyankor a babakocsi sem az. Ilyenkor ugye a hordozás inkább A és B pont közötti folyamatos mozgást takar, lehetőleg csak B-ben történő gyermek-levétellel, de ez nem mindig sikerül éppen így. Nem árt készülni váratlan szoptatás miatti leszerelésre a buszon, babasapka saját fejről történő lekapására, és hasonló fordulatokra. Viszont az mindig előny, hogy közös esernyő alatt lehetünk.

Ha hűvösödik az idő, két dolgot tehetünk: vagy több ruhát adunk a babára és magunkra is, vagy felveszünk valamit mindkettőnkre. Készülj fel, hogy utóbbi esetben rendszeresen meg fogják kérdezni, hogy az a kabát hogy bírja el a babát; egy idő után vicces.

 

Ha azt választod, hogy külön öltözteted mindkettőtöket…

– ez ugye a spórolósabb, de a gyakorlatban nem egyszerűbb verzió.

Ez a kép akkoriban készült, mikor még nem akartam hordozós kabátot venni, és nem is értettem, hogy minek kellene

Ha mindenképp overallos babát tervezel hordozni, érdemes lábfej nélküli vagy patentolható lábfejes overallt venni, hogy ne feszüljön annyira a baba lábán. A vastagabb „bundarugik” hordozás szempontjából ugyanezen oknál fogva nem a legjobbak; hacsak nem veszel egy számmal nagyobbat, nem engednek elég mozgásteret a baba lábának. Külön öltöztetve nem tudsz hőt átadni a babának, és a magadra kötése is jóval nehezebb.

Ezek miatt én azt szoktam javasolni, hogy szerezzen be a család valamilyen hordozási kiegészítőt. Akár használtan is lehet kapni őket, és ha kíméljük, lényegében ugyanannyi pénzért tovább is adhatjuk. Az életünket pedig jelentősen megkönnyítik.

 

Ha úgy döntesz, hogy beszerzel valami melegítő kiegészítőt…

Ennek a verziónak nagy erényei az ortopédiailag megfelelő hordozás könnyebb kivitelezése és a gyors indulás. A hordozóba tett babára csak sapkát, lábszárvédőt, szükség esetén kiscipőt húzunk, és már indulhatunk is. Hátránya, hogy ha le kell vennünk a babát, nincs melegítve; ilyenkor ezt meg kell oldanunk (pl. magunkkal hozott babapulcsival, zárt helyre történő vágtával).

Ne felejtsd el, hogy a hordozott babára nem kell annyi réteg, mint arra, aki babakocsiban utazik, hiszen a tested is melegíti. Ha közös a felső réteg, csak a baba fejére és lábára kell plusz rétegeket adnod a bentihez képest. Tapasztalatom szerint a hordozósnak készült felsők/kabátok csípőn hordozáshoz is alkalmasak, legfeljebb nem mindegyik mutat olyan tökéletesen.

Ősszel-tavasszal sok lehetőségünk van pluszrétegileg, lássuk őket:

1. Hordozós pulóver

NANA pulóver, nanabolt.hu

Amíg még „lightos az idő”, tökéletes megoldás lehet. Vehetünk is, de sokan használják Apa bővebb pulcsiját, főleg, amíg elöl vagy csípő fölött van a baba. A kismamakardigánunk is tökéletes lehet a célra.

Például hol vehetünk:

Magyarinda

Möbius

Fidini

Nana

Naturbaba

Maternelle

 

2. Hordozós poncsó

Lehet kapni kétlyukút és egylyukút is, de készíthetünk is, nagyon egyszerű. Az enyém anno egy kraftosabb thermo anyagból lett: a téglalap alakú anyag sarkait lekerekítettem, a megfelelő helyre pedig (középtájt) képeztem egy 8-as alakú lyukat. A kisebb felébe került a baba buksija, így mindig annak megfelelően forgattam a poncsót, hogy őt éppen hol hordoztam. Az anyag valamelyest nyúlik, így nem kell túl nagy lyukat elkövetni. Később, ha már hordozott gyerek nélkül használnánk, gombot varrhatunk rá a két fejrés közé.

Ilyen volt a kis költségvetésű poncsóm háti babával (batyu kötéssel) használva

Hátránya ugye, hogy alul szellős. Mindenképp lábszárvédővel együtt érdemes használni.

Ha már lábszárvédő, beszéljünk róla: mondhatni szabály, hogy nem hordozunk rugiban (mert úgy nem megoldható a térdek felhúzása, de formázottaknál is kényelmetlen lehet a feszülése), a nadrág felhúzódása miatt kilógó lábat viszont ajánlott védeni a hidegtől. Lábszárvédőt (babylegs) vehetünk, de alkothatunk is: egy felnőtt zokni elejét kivágjuk, és az így kialakult cső alakú textilt a baba lábára húzzuk. A Möbiustól vehetünk hosszúszárú textilmamuszt, ez is megoldás lehet a problémára.

Például hol vehetünk poncsót:

Nana (esőponcsót is készítenek!)

Naturbaba

 

3. Hordozós csőtop

Möbius csőtop. Fotó: Facebook/Möbius

Erre gondolok. Sokan szeretik, mert egyszerű használni, és elfér kis helyen is. Hátránya a baba szempontjából nincs a hordozós pulcsihoz képest, a hordozó személynek viszont kilóg a válla, karja. Kabáttal együtt lehet, hogy már túl sok, hiszen úgy eggyel több réteget kapunk a hátunkra is, de nem túl zord időben tökéletes megoldás lehet.

 

4. Csillagtakaró

Ez a szép horgolt takaró csak a babát védi, a hordozó személyt nem. Elöl- vagy csípőn hordozáshoz jó igazán, mikor mi vehetünk külön kabátot, vagy akkor, mikor csak a baba fázhat, mi nem.

Így kell elképzelni:

Fotó: meska.hu

Ilyen háton, elöl is ugyanez az elv. Fotó: canadahun.com

Venni pedig például itt tudunk:

meska.hu

Hordozós ruházat és kiegészítők csoport

 

5. Hordozótakaró

Hasonló funkciójú a hordozótakaró is. Lényegében egy stopgombokkal állítható, belül zsebes kialakítású takaró, amelyet pántokkal illeszthetünk magunkra, ha már a hordozott babára felapplikáltuk. Megoldás lehet akkor, ha Apa is hordoz, nem csak az anyuka, és a kettőnkre húzott pulcsi már kevés.

Lillago hordozótakaró. Fotó: lillago.hu

Viszont a szülő melegítőalkalmatossága itt is megoldandó feladat, a kabátban való kötés pedig elég rendes kihívás. Ebben a verzióban csak eggyel vagyunk előrébb, mint hogyha eleve meleg ruhába öltöztetve tennénk hordozóba a babát – de azért annyival mégis igen, hogy az optimális hordozást minden réteg csak nehezíti.

Akárhogy is, sok szülő használ megelégedéssel hordozótakarót. Nagy erénye, hogy általában a felső rétege vízhatlan.

Ha ezt választjuk, meg is varrhatjuk, itt van szabásminta.

Többek között itt vehetünk:

Bora

Tündérputtony

Lillago

Indigo

Gremese

 

A legtöbb hordozási kiegészítő kapható használtan is, például ebben a már fentebb linkelt Facebook csoportban.

 

Legközelebb a téli hordozással folytatjuk!

A szerző független babahordozási tanácsadó. A kiemelt képen egy Möbius hordozós pulóvert visel az anya-baba páros, forrás: Facebook/Möbius.