Hogyan is kerüljük el a császárt?

A szülésre készülve szeretnénk, ha minden a lehető legjobban sikerülne, ha a körülmények ideálisak volnának, meghitt vajúdó, figyelmes személyzet, megbízható, tapintatos orvos. Szeretnénk, ha mi magunk szülő nőként is sikeresen vennénk az akadályokat. A szülés előtti bizonytalanságaink enyhítésére általában szívesen fogadjuk a tanácsokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2013. október 14. Paulik András

A szülésre készülve szeretnénk, ha minden a lehető legjobban sikerülne, ha a körülmények ideálisak volnának, meghitt vajúdó, figyelmes személyzet, megbízható, tapintatos orvos. Szeretnénk, ha mi magunk szülő nőként is sikeresen vennénk az akadályokat. A szülés előtti bizonytalanságaink enyhítésére általában szívesen fogadjuk a tanácsokat.


Hallhatunk ilyen tanácsot is: „Ne gondolj arra, amit nem szeretnél, mert azt fogod bevonzani.” Természetesen van a gondolatoknak hatalmuk és válhat a szorongás, túlzott aggódás önbeteljesítő jóslattá és az elfojtott félelem: „jaj, csak azt ne” is bírhat blokkoló hatással. De tegyük fel a kérdést: Segítheti-e a császármetszés elkerülését, ha nem veszek erről az eshetőségről tudomást?

Többször hallottam császáros anyukáktól: „Nem akartam semmit se tudni a császárról, nehogy bevonzzam.” Utólag azonban már kevés belátni, hogy nem volt elég ez a „módszer” a császármetszés elkerüléséhez!

Én magam is úgy voltam első szülésem előtt: „A császárról nem olvasok, hiszen háborítatlan, minél természetesebb szülésre készülök.” Amikor a szülés kiírt dátuma előtt néhány nappal baj mutatkozott, hirtelen kellett átértékelnem az addigi terveimet. Az orvos naponta behívott, hogy ellenőrizzen és várjon még a szülés beindulására, én pedig már minden nap papuccsal a hátizsákban mentem izgulva, mikor fognak ott. Nagy időnyomás alatti kellett szembesülnöm a valósággal és a tanácstalanságommal: ha hirtelen császár lesz, mit is jelent ez…?!

Gondoljuk át józanul a fenti „ne gondolj rá”- tanácsot: Történhet azért császármetszés, mert előtte tájékozódtam róla?! Úgy próbáljam elkerülni a császármetszést, hogy nem veszek róla tudomást, hogy a kórházban, ahová megyek, átlag minden harmadik nőnek műtéttel végződik a szülése?! Elég, ha „az orvos úgyis mindent tud”? Úgy próbáljam elkerülni, hogy elég, ha hiszem, velem ez biztos nem fordulhat elő?!

Ez a hárítás egyik formája, ami elveszi azt a józanságot, amivel más élethelyzetekben élünk.

Olyan ez a hozzállás, mintha örvényekkel teli nagy folyót készülnénk átúszni és pusztán abban reménykednénk: „csak nem találkozom örvénnyel”. A józan ember, ha már ilyet vállal, utánaolvas, tájékozódik, mit is kell tennie, hogy az örvényeket elkerülje és ha mégis belekerülne, mit tehet, hogy kimenekülhessen. Az, hogy tájékozódik erről, nem jelenti azt, hogy ezt szeretné – de felkészülten éri.

A szülés élettani folyamat és nem jósolható előre – tehát váratlanul is merülhetnek fel komplikációk, melyek megoldása császármetszést tehet szükségessé. Két sürgősségi császárral a hátam mögött azt mondom: nem árt legalább nagy vonalakban tudni, mit jelent maga a császármetszés és mivel jár, hogy ne érezze az ember magát olyan elveszettnek, ha váratlanul mégis úgy alakulnának a dolgok, hogy műtétre kerül a sor.

Mindenképpen tájékozódj szülés előtt legalább arról, mit tehetsz a császármetszés elkerüléséért. Valódi segítséget jelenthet, ha tisztában vagy a megelőzés lehetőségeivel és megfontolt döntéseket tudsz hozni a szülés előtt, a szülés körülményeinek és a segítők megválasztásában. Az intimitást nyújtó vajúdó helyiség és a tapintatos személyzet segíti az anya ellazulását, míg a biztonságérzet hiánya akadályozza. A dúlával kísért szüléseken, ahol folyamatos lelki támaszt kap az anya, jelentősen kisebb a császármetszések aránya. A előzetes tájékozódás segít jó döntéseket hozni a szülés során (alternatív fájdalomcsillapítás lehetőségei, milyen hatása lehet a folyamatos CTG-hez kötöttségnek és a fektetésnek, milyen kockázatai lehetnek az oxitocin infúzió bekötésének és az EDA-val való fájdalomcsillapításnak).

Vállalj felelősséget a saját szülésedért!

(www.csaszarosanyuka.hu)