Hogyan kerüljük el a császármetszést?!

A szülés kiírt időpontját elért - vagy azt netán már túl is lépett - hölgyek előtt több lehetőség áll: gyógyszerrel vagy más módon indítják meg a szülésüket, de várhatnak is, amíg a szülés magától beindul.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2013. szeptember 24. bencze.aron

A szülés kiírt időpontját elért – vagy azt netán már túl is lépett – hölgyek előtt több lehetőség áll: gyógyszerrel vagy más módon indítják meg a szülésüket, de várhatnak is, amíg a szülés magától beindul.


Előfordul, hogy orvosi indoka van annak, hogy a szülést be kell indítani, például mert az anya terhességi cukorbeteg, de van, hogy csupán a kismama kérésére történik meg a beavatkozás. Egy friss tanulmány most arról számolt be, hogy utóbbi esetben kisebb az esélye annak, hogy végül császármetszésre kerül sor, mint akkor, ha több időt várnak még az orvosok, hátha mégis beindul magától a szülés.

Amint arról a kutatást vezető Blair G. Darney, az Oregon Egészségügyi és Tudomány Egyetem szülész-nőgyógyásza beszámolt, azon nők körében, akiknek már volt gyerekük, az újabb terhességük során felére csökkent a császármetszés esélye, ha maguk kérték a szülés beindítását, szemben azokkal, akik még vártak, hátha magától is megindul a szülésük. Noha kisebb mértékben, de az első gyermeküket világra hozó anyák között is hasonló eltérés mutatkozott. Előbbi esetben 3 és 7 százalék, utóbbiban 18-25, illetve 26-29 százalék volt az arány.

Korábbi kutatások épp ellentétes eredményt mutattak, ám ennek az volt az oka, hogy ott a megindított szüléseket a természetesen beindult szülésekkel hasonlították össze. A mostani kutatás azonban a saját kérésre megindított szüléseket vetette össze az orvos által szükségesnek tartott megindításokkal szemben, és ebből világosan látszik, hogy maga a szülés beindítása – valamikor a 37. és 40. hét között – nem növeli annak esélyét, hogy végül műtétre kerül a sor, sőt inkább csökkenti azt.