Hogyan kerüljük el a hisztit bevásárlásnál?

Húsvét közeledtével az üzletek polcai roskadoznak az édességektől és színes játékoktól. Ilyenkor a bevásárlás szüntelen harc és lebeszélés kisgyerekkel, de sokszor így is hiszti lesz a vége, ha valamit nem kaphat meg, amit szeretne. Megelőzhetjük-e a kínos perceket és mit tegyünk, ha mégsem sikerül elkerülnünk a dühös reakciót?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bevásárlás
2019. április 16. www.jatekliget.hu

A probléma forrása: nem érvényesülhet az akarata

A hiszti, a dühkitörés a fejlődés természetes velejárója, így előbb-utóbb minden szülő szembesül vele. Azért jelentkezik, mert ott az adott pillanatban, abban a helyzetben a gyermek akarata nem érvényesülhet. A megelőzés kulcsa is ebben rejlik, vagyis a gyermeknél el kell érnünk az irányítás illúzióját – magyarázza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. De hogyan tehetjük ezt meg?

Az irányítás illúziója
A mindennapok során nem szerencsés, ha a gyermek élete túlszabályozott, ha minden helyzetben ragaszkodunk a saját igazunkhoz és nem engedünk neki akkor sem, ha egyébként megtehetnénk. A gyerek így egyre frusztráltabbá válik, ami egyre több dühkitöréshez fog vezetni.

„Értelemszerűen ragaszkodnunk kell hozzá, hogy télen nem mehet óvodába a kedvenc vékony pulcsijában, fel kell vennie a kabátot is. De az, hogy a kabát alatt mit visel – amennyiben az évszaknak megfelelő – már eldöntheti ő, vagyis van választási lehetősége, irányítása, beleszólása a dolgok menetébe.”

Hogyan adhatunk irányítást a kezébe a vásárlás során?

  • az otthoni készülődés során eldöntheti, miben szeretne jönni
  • pakolhat a saját, gyerek méretű bevásárlókocsijába, húzhatja a kosarát
  • kikérhetjük a véleményét például, hogy azok közül a fogkrémek közül, amiket mi jónak tartunk, melyiket szeretné választani
  • eldöntheti, milyen mintás szalvéta kerüljön az ünnepi asztalra
  • segíthet a zöldségek, gyümölcsök mérésében
  • eldöntheti például, hogy rizs vagy tészta köretet vegyünk-e a holnapra tervezett ebédhez.

Osszuk meg vele a programot

Ha alapvetően a mindennapokban is van választási lehetősége, könnyebben elfogadja, ha nemet mondunk neki bizonyos helyzetekben. Így eleve kisebb a kockázata annak, hogy kellemetlen élményekkel távozzunk a bevásárlásról. Az irányítás illúziója mellett a másik eszközünk ennek megelőzésére, ha előre elmondjuk, hogy hová indulunk, milyen céllal. Például bevásárolunk a holnapi ebédhez, uzsonnát is veszünk és a mamának elemeket. Hazaérünk, mire kezdődik a kedvenc rajzfilmed. Ha az eredeti terveink között nem említettük sem a csokoládé, sem a játék vásárlást, akkor az üzletben is könnyebb dolgunk lesz elterelni a figyelmét erről.

Tartsunk ki az álláspontunk mellett

A gyermek számára vonzó sorokhoz közeledve, az első kérdése kapcsán elmondhatjuk, hogy ilyen ajándékokat csak az ünnepen kapnak a gyerekek, beszélhetünk a túl sok édesség kedvezőtlen hatásairól, kínálhatunk alternatív választási lehetőséget – egy egészségesebb élelmiszer javára – de megegyezhetünk egy apró ajándékban is. A fontos azonban, hogy mindezt előre döntsük el magunkban, hogy vállaljuk-e a kompromisszumos megoldást vagy sem. A gyerekek okosak, így hamar össze fogják rakni magukban, hogy a hiszti egy remek eszköz arra, hogy elérjék, amit szeretnének. Így a későbbiekben is alkalmazni fogják a bevált módszert.

Nem a hiszti számít, hanem a mi reakciónk

Ha minden felkészülés ellenére is ott állunk az áruház közepén egy hangosan síró, kiabáló gyermekkel és úgy érezzük, hogy minden szempár ránk szegeződik, a következőt tehetjük:

  • Arra gondolunk, hogy nem a gyerek viselkedése, hanem a mi reakciónk a mérvadó a közönségünk számára. Ha azt látják, hogy bár gyermekünk viselkedése láthatóan nem könnyíti meg a helyzetünket, mi mégis higgadtan viselkedünk, akkor nemcsak a kíváncsi szempárok érdeklődése szűnik meg idővel, de csemeténk hangulata is csillapodni fog.
  • Tartsunk ki, ameddig gyermekünk meg nem nyugszik, ne engedjünk a kedvéért, csak azért, mert hisztivel próbálja elérni a célját.
  • Ha semerre sem halad az ügy és úgy tűnik, mintha gyermekünk megragadt volna ebben az állapotban, és csak gyűlnek a könnycseppek az egyre pirosabb orcákon, akkor ragadjuk ki ebből e helyzetből. Kapjuk az ölünkbe és vigyük át egy másik sorba. Higgadtan beszéljünk hozzá, vagy csak várjunk, amíg észrevesz valamit, ami eltereli a figyelmét. Ha szükséges, vigyük ki az üzletből, kicsit a levegőn sétáljunk. Sokszor elég pár perc és megnyugszanak, a bevásárlás pedig folytatódhat, mintha semmi sem történt volna. Csak mi szülők bírjuk türelemmel.

Amikor eleve kudarcra ítélt a helyzet

Vannak esetek, amikor minden próbálkozásunk ellenére biztos kiboruláshoz vezet a bevásárlás. Ha a gyereknek zsúfolt, mozgalmas napja volt, akkor késő délután már kevesebb türelme lesz. A fáradtság és az éhség a gyerekek hangulatát nagyon befolyásolja, így ha magunkkal kell vigyük, intézzük a lehető leggyorsabban a bevásárlást és legyünk megértőek vele.

Fotó: Pixabay