Hogyan készül a narancslé?

A boltokban kapható narancslevek nagy része sűrítményből készül. Gyakorlatilag szétszedik, majd újra összerakják a gyümölcslevet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 30. Gyarmati Orsolya

A boltokban kapható narancslevek nagy része sűrítményből készül. Gyakorlatilag szétszedik, majd újra összerakják a gyümölcslevet.


A narancslégyártás elsősorban Brazíliából indul ki, ahonnan az európában értékesített narancs sűrítmények 80%-a származik. Az ültetvényeken embertelen körülmények közt dolgoztatják az embereket minimális fizetségért.

Szüretelés után a narancsot válogatják, mossák, majd felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lé kinyerés hatékonyságának növelése érdekében, mellyel 10-15 %-kal több lé nyerhető ki. Majd nagy teljesítményű présekbe kerül, ahol a lé kihozatal elérheti a 75%-ot is. A kipréselt levet megtisztítják, majd többfokozatú vákuumbepárlókba vezetve besűrítik. A vákuum miatt alacsonyabb a levek forráspontja, így a sűrítés során sokkal kevesebb a tápanyagveszteség és a kedvezőtlen oxidációs (romlási) folyamat. A besűrítés folyamán elkerülhetetlen valamennyi vitaminveszteség, mely különösen érinti a C-vitamint, amit később visszapótolnak a késztermékhez.

A legújabb berendezések aromakinyerővel vannak ellátva, amely a kipréselt gyümölcslé saját aromáit fogja fel a kezdeti szakaszban. E tömény aromákat a visszahígításkor hozzáadják a termékhez, így a narancslé a saját eredeti aromakomponenseivel lesz ellátva. A sűrítményeket, amik a magas szárazanyag tartalom miatt természetesen tartósak, hatalmas tartályokban tárolják akár 1 évig is.