Hogyan legyen lányunknak egészséges testképe?

Bár vannak szemléletváltásra utaló jelek, sőt kifejezett harcosai is annak, hogy az emberek, főleg a nők próbálják meg elfogadni magukat olyannak, ahogy vannak, azért a média által közvetített szépségideál még mindig a nagyon vékony modellalkat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 16. Csontos Dóra

Bár vannak szemléletváltásra utaló jelek, sőt kifejezett harcosai is annak, hogy az emberek, főleg a nők próbálják meg elfogadni magukat olyannak, ahogy vannak, azért a média által közvetített szépségideál még mindig a nagyon vékony modellalkat.


Ez komoly problémákat – étkezési rendellenességeket, testképzavart – okozhat a tinédzser lányoknál, akik nem tudnak megfelelni ennek az ideálnak. A testképzavar ráadásul nem arról szól, hogy valaki hogy néz ki, hanem arról, hogyan érzi magát a saját testében, milyennek látja önmagát.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem fontos az egészség, vagy jó lenne a túlsúly, ami – és főleg a következményei – ellen egyre több társadalom vív komoly harcot. Ám az sem jó, ha egy fiatal lány önértékelésének középpontjában a súlya, testalkata áll. Ebben az első példakép az anya lehet, aki folyamatos fogyókúrázásával is erre terelheti a figyelmet.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a gyerekünk ne gyűlölje a saját testét?

  • Ne legyen téma testsúly! Ahogy a magasság sem, úgy a súly sem kell, hogy meghatározza valakinek az önértékelését.
  • Az ételekről ne aszerint beszéljünk, hogy mennyi kalória van bennük vagy mennyire hizlalók, hanem inkább aszerint, hogy mennyire táplálóak, kellenek a fejlődéshez, tanuláshoz.
  • Nincsenek tiltott ételek, mert azok ugye mindig vonzóbbak. Mindent lehet fogyasztani alkalmanként, de a gyermek is megérti, hogy mi tesz jót neki, és mi nem.
  • Az evéssel kapcsolatban egy fontos szabály van: a szervezetre kell hallgatni, hogy mikor éhes, mikor van tele. Mindenből kell egy kicsit enni, de nem kell mindent az utolsó falatig megenni, ha a gyermek nem kívánja. Pedig ennek a berögződésnek, főként a mi kultúránkban,nehéz ellenállni, Gyakran nyaggatjuk a gyermeket, akár nagyszülői nyomásra, hogy márpedig az utolsó falatig megeszed, ami a tányérodon van… Minél kardinálisabb kérdésnek van kikiáltva az evés, annál nagyobb ellenállást, frusztrációt válthat ki.
  • Inkább arra érdemes a hangsúlyt fektetni, hogy milyen igényei vannak a szervezetnek, hogyan működik, mi mindent tehetünk meg vele, nem pedig arra, hogyan néz ki.