Hogyan lehet együtt élni a leggyakoribb neurológiai rendellenességgel?

A Szklerózis Multiplex nem egy válogatós betegség, bárkinél kialakulhat, ám jellemzően a 20 és 40 év között jelenik meg és inkább a nőknél tapasztalható. Jelenleg hazánkban 6-8 ezer beteget regisztráltak. A tünetek változatosak, és a modern terápiás kezeléseknek köszönhetően a betegek legtöbbször képesek korábbi életvitelüket fenntartani, és kisebb-nagyobb segítséggel munkahelyükön is teljesíteni. A segítség pedig megérkezhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2013. december 04. Paulik András

A Szklerózis Multiplex nem egy válogatós betegség, bárkinél kialakulhat, ám jellemzően a 20 és 40 év között jelenik meg és inkább a nőknél tapasztalható.  Jelenleg hazánkban 6-8 ezer beteget regisztráltak. A tünetek változatosak, és a modern terápiás kezeléseknek köszönhetően a betegek legtöbbször képesek korábbi életvitelüket fenntartani, és kisebb-nagyobb segítséggel munkahelyükön is teljesíteni. A segítség pedig megérkezhet. 


A  Biogen Idec, a két legnagyobb SM betegszervezettel közösen olyan programot dolgoztak ki, amelyben a munkáltatók számára fogalmaznak meg egyszerű, de nagy jelentőségű tanácsokat.  Mit és hogyan lehet átalakítani ahhoz, hogy az SM-el élők is a lehető leghosszabb ideig dolgozhassanak, és mitől is válik igazán SM baráttá egy munkahely?

„A munkaadók szempontjából olyan egyszerűen megvalósítható dolgokról van szó, mint az otthonról való munkavégzés és a rugalmas munkaidő engedélyezése, a megfelelően erős fény és megvilágítás, valamint képernyőnagyító biztosítása, vagy a légkondicionálóval való hőmérsékletszabályozás.” – mondta a program kezdeményezője, Tarcsa Mónika, a Biogen Idec Magyarország vezetője.

 „Az SM-mel élők számára kulcsfontosságú, hogy ne zárkózzanak el a társadalomtól, és korábbi aktív életüket fenn tudják tartani. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a munkahely megtartása, és hogy aktív tagjai maradjanak korábbi közösségeiknek.” – hívta fel a figyelmet Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

„Arra szeretnénk kérni a magyarországi munkáltatókat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és váljanak „SM barát munkahellyé”.  Ezzel közvetve hozzájárulhatnak az SM betegek életminőségének javításához.” tette hozzá Kovácsné Tóth Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A kezdeményezés további célja, hogy eloszlassa az SM-mel kapcsolatos tévhiteket. Az SM ugyan gyógyíthatatlan, de a tévhittel ellentétben nem mentális betegségről van szó, és nem is fertőző. Az SM betegek tökéletesen alkalmasak tehát arra, hogy irodai, szellemi vagy könnyű fizikai munkát végezve, és kis odafigyeléssel a betegség