Hogyan nyissuk ki a világot óvodás gyermekünk előtt?

Anya, hova mennek a vonatok? Miben jobbak a kutyák, mint az emberek? Hol láthatok igazi dinoszauruszt? Ismerős kérdések az óvodáskorú gyermek szüleinek, megválaszolásuk pedig nem mindig egyszerű. Bojti Andrea gyermekpszichológus néhány hasznos tippet ad ahhoz, hogyan nyissuk ki a világot csemetéinknek a „miért korszak”-ban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pszichológus
2013. október 29. Paulik András

Anya, hova mennek a vonatok? Miben jobbak a kutyák, mint az emberek? Hol láthatok igazi dinoszauruszt? Ismerős kérdések az óvodáskorú gyermek szüleinek, megválaszolásuk pedig nem mindig egyszerű. Bojti Andrea gyermekpszichológus néhány hasznos tippet ad ahhoz, hogyan nyissuk ki a világot csemetéinknek a „miért korszak”-ban.


Az óvodáskorú gyerekek előtt a beszéd elsajátításával új dimenzió nyílik meg, amelynek minden elemére rácsodálkoznak, és napról-napra többet akarnak tudni róla. Szaknyelven ezt a három éves kor körül kezdődő időszakot nevezik „miért korszak”-nak, amikor a gyermek az ok-okozati összefüggések megértésére koncentrál, és ehhez kérdések áradatát teszi fel szüleinek. A rengeteg kérdés azonban nemcsak új ismereteket jelent a kicsik számára, hanem nagyban hozzájárul a szülő-gyerek bizalmi viszony erősödéséhez, a szorongások csökkentéséhez, és később az iskolában elvárt fókuszáláshoz.

„A dackorszak miatt talán kevesebb szó esik a gyermeknevelés során a ’miért korszak’ fontosságáról, pedig szerves és fontos része a gyermek fejlődésének. A válaszok segítségével a kicsi rájön, hogy a világ megismerhető, izgalmas valami, a szülőkre pedig számíthat, bármi is foglalkoztatja. Ez az időszak alapozza meg a koncentrálás képességét is, amit később az iskolában kell majd a csemetének gyakorlatban alkalmaznia. Tudnunk kell azonban, hogyan és milyen mélységben válaszoljunk a záporozó kérdésekre, hiszen a gyermek perspektíváját folyamatosan, de lépésről-lépésre, az ő tempójában haladva szabad csak tágítani” – mondta el Bojti Andrea. „Ha a pályaudvaron járva az ovis megkérdezi tőlünk, merre megy ez a sok vonat, keressünk személyes példát, hogy könnyebben megérthesse a választ. Mondjuk el, hogy messzire, szerte az országban, például arra is, ahol a nagymama – vagy más rokon, akit a gyermek ismer – lakik, és akár otthon egy térképet elővéve mutassuk is meg neki az irányt. Hívjuk fel figyelmét a hosszan kanyargó sínekre, vagy a vonatok hatalmas áramszedőire, amelyek mutatják az utat és mozgatják a vonatot, segítve így a néniknek és bácsiknak eljutni a munkahelyükre, vagy meglátogatni a barátaikat.”

A szakértő elmondta, sok szülő attól fél, hogy felsül a gyereke előtt, ha esetleg nem tud pontos választ adni az érdeklődésre. „A fontos az, hogy ekkor is legyünk partnere a kicsinek, járjunk együtt a titok végére! Kérdezzük meg akár az apát, vagy vegyünk elő egy könyvet, akár keresgéljünk együtt az interneten! Figyeljünk azonban arra, hogy ne tudományos válaszokat adjunk, hanem néhány mondatos, egyszerű felvilágosítást. Ha a gyerek megkérdezi, miért ugatnak egymásnak a kutyák, mondjuk el, hogy ők így beszélgetnek, és ha jól figyelünk, azt is megérthetjük, hogy éppen miről. Akár egy mesét is elmondhatunk, amelyben a kutyusok megbeszélik, hogy mi történt velük aznap, aztán visszakérdezhetünk a gyerek felé, hogy na és veled mi történt ma? Meséld el, mi volt az oviban!” ­– mondta a pszichológus.


A piros sapkás kismanó is kérdésekkel fedezi fel a világot: Pixi

Sokszor a mese kiegészítésül szolgálhat a szülői magyarázatok mellé. A felelős szórakoztatás mellett elkötelezettMinimax gyermekcsatornán hamarosan bemutatásra kerülő új sorozat, a Pixi ezt a segítséget adja meg a szülőknek az óvodások világképének szélesítéséhez. A mesesorozat főszereplője, a piros sapkás kismanó, Pixi az erdőben játszva találkozik a Varázsfallal, és mindent megkérdez tőle, ami érdekli. Hol élnek a dinoszauruszok? Értik a lovak az emberi beszédet? Hogyan lettek a farkasokból kutyák? A fal egyszerű, érthető, színes animációkkal alátámasztott válaszaiból minden kiderül, amit Pixi tudni szeretne. A dinók legközelebbi rokonai a csirkék, és még hasonlítanak is egymásra. A lovak ugyan nem értik az emberi beszédet, de megérzik, ha jó a kedvünk, és képesek velünk nevetni. A farkasokat az emberek szelídítették meg, a farkasok kicsinyeiből pedig évezredek alatt fejlődtek ki a kutyák, és az ember legjobb barátai lettek.

A rövid, tíz perces mesék lekötik a kicsik figyelmét, és később, megbeszélve a látottakat akár hivatkozási alapot adhatnak a szülők számára az újabb kérdésekhez, és így a világ megismeréséhez. A mesesorozat alapja Németország jelenleg is legsikeresebb képeskönyvsorozata, a Pixi Wissen,amin már egy generáció felnőtt. A Pixi mesék október 31-én érkeznek a Minimaxra, ezt követően pedig 27 részen keresztül, mindennap 7:45-kor láthatóak a csatornán. Minden epizódban egy-egy újabb téma, és egy újabb izgalmas kaland tárul fel a csatorna kis nézői előtt.