Hogyan találjuk meg az igazit?

„Egy óra hosszat szeretni: állati dolog. Egy éven át szeretni: emberi dolog. Egy életen át szeretni: angyali dolog. Egy életen át csak egyet szeretni: isteni dolog.” Ezzel a fontos üzenettel kezdődött a Három királyfi, Három királylány Mozgalom által meghívott Belső Nóra előadása a Semmelweis Egyetemen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
belső nóra
2014. november 19. Csontos Dóra

„Egy óra hosszat szeretni: állati dolog. Egy éven át szeretni: emberi dolog. Egy életen át szeretni: angyali dolog. Egy életen át csak egyet szeretni: isteni dolog.” Ezzel a fontos üzenettel kezdődött a Három királyfi, Három királylány Mozgalom által meghívott Belső Nóra előadása a Semmelweis Egyetemen.


Szerelem és kémia címmel tartott előadást Belső Nóra pszichológus. A szakember elmondta, nagyon izgalmasnak tartja, hogy a szerelem folyamata lefényképezhető, láthatóvá tehető bizonyos folyamatokkal és ezért kezdett el foglalkozni ezzel a témakörrel. Fontos azonban tisztába tennünk, hogy a szerelem nem függ össze a szexualitással, sem a korral.

Az előkapu: a szeretet

Nem szabad a szerelemmel összekeverni, de szorosan összefüggnek. A szeretet a létfenntartás első lépcsője. Adok-kapok. Ha szeretek valakit, joggal várom el azt, hogy viszont szeressenek, ezért egy szociális védőháló jön létre. Az első ilyen feltétel nélküli szeretet: az anyai szeretet. Olyan erős, hogy az egész életünkre kihat és ez kémiai folyamatokkal is bizonyítható. Belső Nóra elmondta, hogy a várandósság ideje alatt kiemelkedően fontos az, hogy kapcsolatot tartson anya és apa is a babával. Hallgassunk zenét, beszéljünk hozzá, simogassuk. Simogatás hatására a még pocakban lévő baba agyában oxitocin termelődik. Ennek a hormonnak a termelődése a későbbi életünkben kiemelkedő szerepe lesz abban, hogy mennyire kötődik a kicsi az anyukájához. Kismamáknál pedig ennek a hormonnak köszönhetően indul be a tejelválasztás. Az anyai szeretetből tanuljuk meg a későbbiekben, hogyan kell nőnek lenni, hogyan kell szeretetet adni.

Férfi agy, női agy?

Bizonyítottan van különbség! Belső Nóra szerint hibás elképzelés az, hogy egy nő csak nőként gondolkodhat. A tesztek kimutatták, hogy van olyan, hogy egy nőnek férfias agyműkődése van. “Bevallom őszintén, sajnos én is ilyen típus vagyok. Férjem nagy örömére.” – viccelődött a szakember. A férfiak pedig tudnak női aggyal létezni. Szociálisan érzékenyebbek. Nem baj ha valaki más, a lényeg, hogy megtalálja zsák a foltját.

Kortalan szerelem

Bármikor lehetünk szerelmesek, mert ez kortalan. A szerelem érzése mindig új és különleges lesz. Arra azonban figyelmeztet a szakember, azok tudják megélni igazán, akik a nemiségükkel teljes egészében azonosulni tudnak. Azért leszünk szerelmesek, mert olyan erős kötőerő van bennünk, ami a fajfenntartáshoz tartozik. Ezért tartunk ki a másik mellett. A szenvedély az igazi hajtóerő a szerelemben, arra viszont érdemes figyelni, hogy a “szerelem függők”, igazából a szenvedélyt keresik, mert azt szeretnék újra és újra megélni. Ezt az érzést viszont az oxitocin termeli, ami egy idő után mindig elmúlik. Viszont egy jó párkapcsolatban, egy bensőséges szerelmi légyottal újra termelhető.

Elmúlhat a szerelem?

A kerekasztal beszélgetés fő témája a szerelem elmúlása avagy annak felélesztése volt. Keresztes Ilona a Vendég a háznál műsorvezetője irányította a beszélgetést és olvasta fel a nézői kérdéseket. Az első kérdés épp arra irányult, hogy miért van az, hogy valakinek hosszú életű, míg másnak rövid és boldogtalan házasság jut. Belső Nóra szerint a válasz egyszerű: örömet kell okozni a másiknak. Tudatosan! Más teszi boldoggá ugyanazt az embert húszévesen, mint ötvenévesen.

Várjunk az igazira?

Sok kérdezőt érdekelt az a kérdés, hogy várjanak-e az igazira, vagy menjenek bele egy biztosabb, de boldogtalan házasságba? Krúdy Tamás a Nők Lapja újságírója elmondta a rózsaszín köd csak másfél évig kísér egy kapcsolatot. A kötődés viszont annyira erős, hogy egy rossz kapcsolat is évekig kitarthat, viszont egyszer már a kötődés sem lesz, és akkor jön a válás. Belső Nóra szerint viszont egy kapcsolat meghatározó eleme az, hogy milyen volt az első szexuális élménye valakinek. Ha jól sikerült és biztonságban érezte magát akkor hosszan lehet működőképes egy kapcsolat. 

Mi köt össze két embert?

Krúdy Tamás szerint az élmények. Viszont azt sem tartja elhagyható példának, hogy egy házasságot – ha megtudják közös erővel oldani – egy krízishelyzet is szorossabbá tud fűzni. Egy őszinte megbánás és tenni akarás csodával bírhat egy kapcsolatra. Belső Nóra hangsúlyozta, a nők ne adják oda magukat hamar, hanem hagyják azt, hogy a férfiak kényeztessék őket. Azok a férfiak, akik az anyai házból rögtön egy közös háztartásba költöznek a választottjukkal, el fognak kényelmesedni. A nők várják el azt, hogy a fériak udvaroljanak, vigyék el őket különböző programokra. Legyenek élmények, amire egy közös életet tudnak alapozni. Belső Nóra hozzátette: a legfontosabb, hogy legyenek kérdéseink. Mit várunk még? Mi jöhet még a férjemmel? Mi lesz velünk idős korunkban?

Ha tervezünk és teszünk is érte, csak boldog párkapcsolatban élhetünk.