Hogyan teheti tönkre a császármetszés a nemi életet?

Brazíliában elképesztő számú nő kifejezetten választja a császármetszést, hogy a szülés ne legyen rossz hatással a nemi életükre. Csakhogy ezzel az „óvintézkedéssel” éppen az ellenkező hatást lehet elérni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2015. február 02. Gyarmati Orsolya

Brazíliában elképesztő számú nő kifejezetten választja a császármetszést, hogy a szülés ne legyen rossz hatással a nemi életükre. Csakhogy ezzel az „óvintézkedéssel” éppen az ellenkező hatást lehet elérni.


Brazíliában valóságos császármetszés-járvány van. Az ily módon születő babák aránya 52 százalék. Ennek egyik oka nem más, mint a szex.

„A brazil nők számára nagyon fontos a szexualitás, és rettegnek attól, hogy a hüvelyi szülés ellehetleníti majd a nemi életüket. Ennek a félelemnek azonban nincs semmi alapja”, magyarázta a Telegraph-nak Vera Fonseca, a Brazi Nőgyógyászok Szövetségének elnöke.

Az Egyesült Királyságban 2013-ig kizárólag orvosi döntésre lehetett császármetszést végezni, ám két éve egy új törvénynek „köszönhetően” már a szülő nők dönthetik el, akarnak-e császárral szülni vagy sem.

Dr Arun Ghosh, a liverpooli Spire One klinika nőgyógyásza szerint a nemi élet élvezhetősége szempontjából nem érdemes a császármetszést választani, hiszen ennek a komoly operációnak rengeteg a veszélye és a hátránya. Ráadásul – a közhiedelemmel ellentétben  éppen, hogy fájdalmassá teheti a szexuális együttlétet, hiszen a méh körüli vágások nagyon érzékenyek és könnyebben elfertőződnek.

A brazil statisztika rámutat egy komoly problémára, ami valószínűleg számtalan már szült nőt érint a világon. Ez pedig nem más, mint az, hogy az anyák nagyon nehezen találják meg korábbi női mivoltukat új szerepkörükben. „Fogalmam sem volt róla, milyen komolyan teszi majd próbára az anyaság az önértékelésemet. Valahányszor meglátok egy csodálatosan kinéző celeb-anyukát, azonnal padlóra kerülök, mivel én csak egy átlagos anya vagyok. A médiából az sugárzik, hogy ha nem vagy celeb, akkor nem lehetsz egyszerre jó nő és anya”, nyilatkozta egy brit édesanya.

Minden felnőtt nőnek joga van az egészséges és boldog nemi élethez, függetlenül attól, hogy szültek-e gyereket vagy sem, ám fontosabb lenne, hogy megfelelően tájékozottak legyenek, mint hogy félinformációkra hagyatkozva veszélyes operációknak vessék alá magukat.