Hogyan védjük meg a gyereket az internetfüggőségtől?

Az internetfüggőség általában a tizenévesek között alakul ki, de ma már egyre inkább érinti a kisebb gyerekeket is - mondta az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus. A toxikológus szerint a magatartási függőségeket nehéz követni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. november 16. Csontos Dóra

Gyarmati Éva hangsúlyozta, függőség az, amikor a tevékenység már az életvezetést és általában a teljesítményeket zavarja. Ha a tevékenységnek az életben meghatározó szerepe lesz és lehetetlenné válik, hogy egy napot is el tudjon képzelni nélküle.

„Sokféle függőség van, a legtöbbnek a problémája ott kezdődik, hogy mindegyiknek van egy adaptív értéke. Az internethasználaté elég nagy, van pozitívuma, hiszen információforrás és általában munkaeszköz. Nehéz eldönteni, hogy mikor kóros” – hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus. Gyarmati Éva elmondta, hogy a fiúkat általában jobban érinti az internetfüggőség és leginkább tizenéves korban alakul ki, de minden egyre korábban kezdődik, így a kisebbek is veszélyeztetettek.

A klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet, célszerű észrevenni, ha egy gyerek mindennapi életét valami úgy határozza meg, hogy az egyéb tevékenységeit zavarja. Ha teljesítményzavarai alakulnak ki, ha elhanyagolja az egyéb tevékenységeit, akár az evés és az önfenntartási tevékenységek kezdenek háttérbe szorulni.

„Nem az internetfüggőségnek vannak káros következményei, hanem annak, ha a függőség mint hajlam megjelenik, mert átalakítja a gyerek életét” – mondta Gyarmati Éva.

Nehéz követni a magatartási függőségeket

Zacher Gábor toxikológus a függőségről az InfoRádióban azt mondta, egyszeri szerhasználattól nem alakul ki. Hozzátette, nincsenek könnyű drogok, a hozzászokási potenciál szerenként eltérő. „Vannak olyan szerek, amelyeknek nagyon nagy az addikciós potenciálja. A marihuánának nagyjából ugyanolyan, mint az alkoholé, a heroiné és a kokainé jelentősen nagyobb. Vannak olyanok, mint például az LSD, amelyiknek nagyon kicsi a hozzászokási valószínűsége. Olyan, hogy LSD-függőség, szinte nincs is” – mondta Zacher Gábor.

A folytatás a továbbra kattintva!