Hol a boldogság mostanában? – A boldogságkeresés útjai

Kopp Mária és Skrabski Árpád gyermekei, Skrabski Fruzsina és Luca egy új, bővített kiadásban tették közzé a szüleik jól bevált útmutatásait, amivel segítenek az érett személyiség kialakulásától elkezdve, a harmonikus párkapcsolaton át egészen a családalapításig.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Három Királyfi Három Királylány
2016. december 14. Csontos Dóra

A könyvben számos praktikus tanács olvasható, ami a gyermeknevelés területén és a párkapcsolatban is kamatoztatható. Az egyik legfontosabb a dicséret. Az „alaptétel” így szól: egy negatívum mellé, legalább három pozitív dolgot kell mondanunk, de fontos, hogy ezeknek legyen alapja is. A dicséret nagyon fontos a gyermek fejlődésében, de egy házasságban is, ha mindig csak kritizáljuk a másikat, annak sosem lesz jó vége. A válás pedig tudjuk, hogy milyen rombolóhatással bír az egész család életére.

A mű nagy hangsúlyt fektet a boldogságkeresésre is, ami valójában önmagunk keresése is. Sokan vannak a világon, akik nem tudják értékelni a boldogságukat és azt amijük van. Ennek legfőbb oka, hogy saját magukkal nincsenek rendben, ez pedig meghatározza a világról alkotott képüket is. A szerzőpáros tanácsai között szerepel, hogy ha szomorúak vagyunk és boldogtalannak érezzük magunkat, akkor ne másokat és a környezetünket bántsuk, illetve győzködjük a változásról, hanem először nézzünk magunkba és ott tegyünk rendet. Persze vannak olyan esetek, amikor nem elég a befelé fordulás. A könyv itt kiemeli az anyaság szerepkörét, ahol a nőknek, az édesanyáknak szüksége van a belső béke megteremtéséhez a külső segítőkre is.

affection-1866868_1920

A családi kapcsolatok végig kiemelt szerepet töltenek be a boldogságkeresésben, a szerzőpáros ugyanis az egyetlen kimeríthetetlen forrásnak nevezi a családot.

Kopp Mária orvosként és pszichológusként azt vallotta, hogy a test és lélek együtt vizsgálható, és az egészséges létezéshez mind a kettőnek jól kell működnie. Fontos, hogy a férfi és a nő is egy önálló személyiség legyen, de a házaspár szerint egy családban csak összeolvadva tudnak kiteljesedni és magasabb szinte emelkedni a gyermekek érkeztével. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a szülőknek milyen az egymáshoz fűződő kapcsolata, ami hatással van a gyermekek lelkivilágára és a felnőttkori életére is.

A szerzőpáros sokat foglalkozik a demográfia helyzettel, de sokkal inkább a család pozitív egészségi hatásait nézve, mintsem népességnövelő célzattal.

A boldogságkeresés útjai

A boldogságkeresés útjai

Mit jelent a boldogság?

Ha ezt a kérdést feltennénk az utcán, biztos, hogy mindenki mást felelne. Sokan sokfélék vagyunk és nincs egységes válasz arra, hogy egy ember mivel tehető boldoggá, a szerzőpáros azonban rávilágít a lényegre: nem a külsőségek, hanem a belső harmóniánk és a társas kapcsolataink tesznek azzá, akik vagyunk. A néhai házaspár kutatásaikkal, saját élettörténeteikkel, történelmi vonatkozásokkal segítik az önismereti úton az olvasót. Kopp Mária mindig azt hirdette, hogy a boldogság nem egy állapot, hanem tevékeny haladás a céljaink felé vezető úton.

A könyv a Heti Válasz Kiadó gondozásában jelent meg és IDE kattintva rendelhető meg, de már elérhető a könyvesboltokban is.