Hordozható gluténszkenner

A gluténérzékenységben szenvedők mindennapjait könnyíti meg egy kicsi, de okos, hordozható szerkezet. Így könnyebb lesz eldönteniük, hogy mit ehetnek. Bárhol járnak csak berakják az étel egy darabját és a készülék már jelez is. Hasznos, vagy felesleges?  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 18. Aipmilo

A gluténérzékenységben szenvedők mindennapjait könnyíti meg egy kicsi, de okos, hordozható szerkezet. Így könnyebb lesz eldönteniük, hogy mit ehetnek.


Lisztérzékenység?

A gluténérzékenység napjainkban egyre több embert érint. Közismertebb nevén lisztérzékenységként már biztos mindenki hallott róla. A megnevezés azonban nem teljesen pontos, hiszen a lisztre való érzékenységnél átfogóbb problémáról van szó. Az ebben a betegesében szenvedő embereknek többnyire teljes gluténmentes diétát kell folytatniuk életük végéig, a kivételt csak azok képezik, akiknél a szakorvos és a dietetikus máshogy ítéli meg a helyzetet.

Hordozható szkenner

Sokszor problémát okozhat, hogy egy étteremben, kávézóban vagy bárhol máshol, ahol nem a saját magunk által gondosan elkészített ételt kell elfogyasztanunk, biztosak lehetünk-e benne, hogy tényleg glutén mentesek-e a kiválasztott falatok. A Nima ezen a problémán szeretne segíteni. Ez nem más, mint egy kis méretű, akár egy retikülben vagy nagyobb zsebben is elférő gluténszkenner, amit ennek köszönhetően bárhova magukkal vihetnek az emberek. Működése is igen egyszerű, hiszen csak egy falatot kell az adott ételből a gép kapszulájába tenni, majd várni két percet és már meg is van az eredmény. Hogy minden nyelven használható és érthető legyen, így felirat helyett mosolygós és szomorú fejek jelzik, hogy az adott étel gluténmentes (mosolygós fej megjelenése) vagy sem (szomorú fej). Okostelefon segítségével meg is oszthatjuk, hogy mit teszteltünk, és mások eredményeit is megnézhetjük. Egyenlőre még csak előrendelhető a Nima, de remélhetőleg minél hamarabb elérhető lesz több országban is.

Vélemények

Két gluténérzékenységben szenvedő beteget is megkérdeztünk, hogy ők mit szólnak a készülékhez, és szívesen megvennék e:

Kriszti (18) úgy gondolta, hogy jó, hogy van egy ilyen találmány, de ő általában csak olyan helyekre szokott járni, ahol már biztosan tudja, hogy a számára is fogyasztható ételek is kaphatóak. A családja és a barátai is tudnak a betegségéről, így ők is figyelembe veszik ezt, ha vendégségbe megy, vagy ha baráti találkozót szerveznek egy étterembe. Ezeknek a fényében ő úgy gondolta, hogy ez a gluténszkenner neki nem sokat tudna segíteni. Sajnos ettől nem ehetne több mindent mint most, holott számára ez az igazi probléma, nem pedig az, hogy megtudja, mi a gluténmentes és mi nem.

Ellenben Anikó (29) úgy vélekedett, hogy nagyon hasznos lehet a Nima, és ő szívesen meg is vásárolná. Sok helyen járt már úgy, hogy a személyzet nem tudott neki válaszolni arra, hogy van-e gluténmentes ételük is. Volt, hogy sokat kellett várnia, amíg utánanéztek, de végül nem is kapott biztos választ, kockáztatni pedig nem szeretett volna. Anikó szeret új helyeket is kipróbálni, és szerinte egy gluténszkenner ebben sokat segíthetne neki.