„Hukk” – Téged is emlegetnek? Mindent a csuklásról

Téged is szoktak emlegetni? Kaptál már nevetőgörcsöt azért mert a legváratlanabb pillanatban tört rád a csuklás? Ha a válasz igen, akkor a legjobb helyen jársz, hogy megtudd, mi okozhatja ezt a fura hangot. Ha nem, akkor pedig azért kötelező, hogy ne ijedj meg, ha hosszabb ideig kell csuklanod. A Családháló Dr. Lőrinci Sándor belgyógyász segítségével a csuklás nyomába eredt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2014. október 16. Paulik András

Téged is szoktak emlegetni? Kaptál már nevetőgörcsöt azért mert a legváratlanabb pillanatban tört rád a csuklás? Ha a válasz igen, akkor a legjobb helyen jársz, hogy megtudd, mi okozhatja ezt a fura hangot. Ha nem, akkor pedig azért kötelező, hogy ne ijedj meg, ha hosszabb ideig kell csuklanod. A Családháló Dr. Lőrinci Sándor belgyógyász segítségével a csuklás nyomába eredt.


Csuklás közben az emberek azonnal egymásra gondolnak, hogy vajon ki emlegeti őket. Ha értelmezni szeretnénk, akkor ez egy egyértelműen a családi összetartozás jele. De mit mond az orvos arra, ha a csuklásról kérdezzük? Dr. Lőrinci Sándor belgyógyász, háziorvos válaszol.

LS: A csuklás, orvosi nevén singultus, a rekeszizom önkéntelen összerándulása. Általában percenként néhányszor fordul elő. A jellegzetes hangot pedig az adja, hogy a beáramló levegőtől a gégefedő lezárul.

CSH: Mi váltja ki a csuklást?

LS: Igazából spontán alakul ki, de számos dolog kiválthatja, ami ingerli a bolygóideg vagy a nyelv-garat ideget. Két csoportra oszthatjuk őket, az egyik az ártalmatlan csuklás. Többségében akkor fordul elő, mikor valaki gyorsan eszik, netán forró ételre hideg vizet iszik, de még a csípős étel is lehet ilyen hatással. A böfögés, az alkoholfogyasztás, a dohányfüst nagyon mély leszívása is kiválthatja.

CSH: Mi jellemzi a gyermekkori csuklást?

LS: A tudomány három nagy okot tulajdonít a gyermekkori csuklásnak. Az egyik a hirtelen evés. Hirtelen megtelítődik a felső gyomorszáj, lezár a nervus vagus, vagyis a tízes bolygóideg izgalomba jön, ha bárhol történik irritáció. Az összes szerv reagál, hirtelen lesz egy kis felfújódás, lezár a gyomorszáj a nervus vagus útján a rekeszizom összehúzódik és bekövetkezik a csuklás. Ezzel párhuzamosan viszont a patkóbél, az epehólyag is valamilyen szinten reagálnak. Ezért van az néha csuklás után, hogy fáj a hasa a babának. Nem azért fáj egyébként, mert izomláza lett attól a 3-4 csuklástól, hanem mert begörcsöl az epehólyag és annak regenerálódásra van szüksége. Kisebbeknél a heves sírásnál, nevetésnél, de még a túl sok beszédnél is kialakulhat.

CSH: Hol található a bolygóideg?

LS: Az agyalapból indul ki és egészen a végbél középső harmadáig keresztezi a zsigeri szerveinket.

CSH: Miért van az, hogy valaki jóval többet csuklik, mint más?

LS: Részben alkati adottság, hogy a hasi szervek, hogy helyezkednek el. Lehet az is oka, hogy valaki gyorsan vagy lassan eszik.

CSH: Ultrahangos felvételeken látszik mikor a magzat csuklik. Ennek mi az oka?

LS: A magzat aspirál. Légzése nincsen, de az anyaméhben a gyomorműködése már megvan. Nyel, jár a szája, légző mozgásai vannak. Lenyeli a magzatvizet és ettől csuklik. Nem okoz semmilyen gondot, esetleg rúg egyet az anyának. 

CSH: Mikor van ok aggodalomra egy kisgyermek esetében?

LS: Az esetek nagy részében a csuklás magától megoldódik. Vannak persze kivétek, náluk akár napokig, de olyan eset is van, aki évekig csuklik. Akkor kell csak aggódni ha annyira elhúzódó, hogy már kimerültséget okoz.

CSH: Mit nevezünk elhúzódónak?

LS: Erre nincs orvosi szabály. Van olyan gyermek, aki több napig bírja, de van, aki már húsz perc után kimerül és vegetatív tüneteket produkál. Ilyen például, hogy felmegy a pulzus, izzad.

Az ő esetükben nyugtatókkal lehet csökkenteni a csukláson. Az újszülöttek esetében viszont úgy látom az anyuka jobban meg van ijedve a csuklástól, mint maga a kisgyermek.

CSH: A csuklás állítólag több betegség előjele is lehet.

LS: Igen, ez a másik csoport. Nagyon ritkán fordul elő. Lehet például túl sok gyomorsav előjele de akár agyi elváltozásra is utalhat. A többségnél életmódi rossz szokásról van szó.

CSH: Több fórumon aggódnak szülők, hogy nem órákig csuklik a gyermek, hanem mondjuk naponta többször keveset. Ez okozhat gondot?

LS: Nem, ez is inkább arra utalhat, hogy a gyermek vagy nagyon mohó és megterheli a pocakját vagy kevés a tej és mellé kapkodja a levegőt. Sokszor okozhat gondot az is, hogy ha menetrendszerint etetik a kicsit – hatkor, tízkor, délben…–, akkor kell adni mikor ő igényli és így elkerülhető a folyamatos csuklás.

CSH: Ha valaki mégis nagyon aggódna, akkor mivel segíthet a csuklás elmulasztásán? Mennyire sikeresek a népi gyógymódok?

LS: Mindegyik elmélet igaz, még a megijesztés is működik. Az a lényeg hogy úgy kell az ijesztést végrehajtani, hogy két csuklás közé ékelődjön, így a plusz levegővétel megszünteti a csuklást. Természetesen nem mindenkinek használ. A babák esetében ugyanazok a módszerek használhatóak, de ott a lényeg inkább a megelőzésen van.