Hűsölj tudatosan!

Utánanéztünk, hogyan lehet környezettudatos a légkondicionálás, azon kívül, hogy lehetőleg nem használjuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 21. bencze.aron

Utánanéztünk, hogyan lehet környezettudatos a légkondicionálás, azon kívül, hogy lehetőleg nem használjuk.


Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan csökkenthető a légkondik energiafelhasználása a használat során.

Az Egyesült Államokban az éves elektromos áram fogyasztás közel egyötödét emészti fel a épületek hűtése. Szinte nincs olyan üzlet, iroda, ahol ne zümmögne a központi léghűtés, nem is beszélve a bevásárlóközpontokról. Ilyen környezetben nem csoda, hogy ma már az amerikai autók 98%-ába építenek légkondit.

De nem kell átlépnünk az óceánt hasonló statisztikákért: Nagy Britanniáról sem a hőség jutna elsőre eszünkbe, mégis ma már az itt eladott autók háromnegyedében is találunk légkondicionálót. 

Itthon körülnézve is érezhető a klíma-boom, a légkondicionáló néhány éve még luxuscikknek számított, ma már hipermarket-portéka. Ahogy minden hűtő-fűtő eszköz, a légkondicionáló is energiaigényes jószág, de néhány egyszerű trükkel még a légkondi is üzemeltethető (viszonylag) környezettudatosan.

Csak akkor használd, ha muszáj!

Ezt a tippet már biztos ezer helyen olvastad, legyünk hát túl rajta mi is elsőként.

  • Leszámítva az igazán elviselhetetlen kánikulai napokat, általában a nyári melegben a délelőttök még elviselhetőek. Ha ezeket az órákat inkább nyitott ablaknál töltöd, és csak a déli melegedés környékén kapcsolod be a légkondit, máris energiát spóroltál.
  • Az irodában hagyd nyitva az ablakokat éjszakára (ha teheted), hogy a helyiség lehűlhessen az éjjeli levegővel.
  • Ha rugalmas a munkaidőd, próbálj korábban kezdeni, így a legmelegebb órákat már nem kell az irodában töltened.

Hány fok legyen?

  • Olyan hőmérsékletre állítsd a gépet, amely komfortos, de nem túl hűvös. A túl hideg levegő nem csak egészségtelen, de amikor újra kimész a melegre, az annál elviselhetetlenebb lesz.
  • Ha központi vezérlésű légkondicionáló működik a munkahelyeden, nyugodtan szólj az üzemeltetőnek, ha fázol.
  • Nézz körül az épületben: ha mindenhol kardigánban ülnek az asztalnál a kollégák a júliusi kánikulában, ideje tenni valamit. Ha ellenállásba ütközöl, vesd be az “aki energiát spórol, pénzt is spórol” érvet, ez talán jobban működik.