Húsz mítosz a fejtetűvel kapcsolatban – INFOGRAFIKA

A fejtetű olyan dolog, amit kevés ember tud elkerülni élete során. Éppen ezért a jelenséget elképesztően sok mítosz övezi. Íme a leggyakoribbak - és a valóság.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 10. Gyarmati Orsolya

A fejtetű olyan dolog, amit kevés ember tud elkerülni élete során. Éppen ezért a jelenséget elképesztően sok mítosz övezi. Íme a leggyakoribbak – és a valóság.


1. Mítosz: A tetű egyik fejről a másikra ugrik. Valóság: nem tudnak sem ugrani, sem repülni. Kizárólag akkor tudnak átkerülni egy emberről a másikra, ha a két személy feje legalább fél percig összeér.

2. Mítosz: a közös hajkefe vagy sapka a legjobb mód, hogy elkapjuk a tetűt. Valóság: a tetű hamar meghal, ha lekerül a fejről és ezáltal sem táplálékot, sem meleget nem kap.

3. Mítosz: A tetű a koszos hajban él meg a leginkább. Valóság: Bármilyen hajban megjelenhet, függetlenül annak tisztaságától.

4. Mítosz: A tetű a tiszta hajat szereti. Valóság: ld. mint fentebb. Ez a mítosz a 70-es években keletkezett, hogy meggyőzze a középosztálybeli szülőket, hogy tetű csak a szegény gyerekek hajába kerülhet.

5. Mítosz: A rövid hajba nem megy a tetű. Valóság: a tetű közvetlenül a fejbőr közelében, a melegben szeret lenni, így teljesen mindegy, milyen rövid a haj.

6. Mítosz: A tetű a hosszú hajat szereti. Valóság: ld. mint az 5. pontnál

7. Mítosz: A háziállatok tetűhordozók. Valóság: a fejtetű kizárólag emberen él meg, mivel csak az emberi vért tudja fogyasztani.

8. Mítosz: Csak a gyerekek lehetnek tetvesek. Valóság: bármikor bárki lehet tetves, de az tény, hogy a kisgyerekek és családjaik gyakrabban fertőződnek meg.

9. Mítosz: A fejtetű betegséget terjeszt. Valóság: noha viszketést okozhat, ami végül bőrgyulladáshoz is vezethet, betegséget nem terjeszt.

10. Mítosz: a gyerekek leginkább az iskolában lehetnek tetvesek. Valóság: bármilyen olyan tevékenység, amely során a gyerekek sokat vannak együtt (táborok, barátoknál alvás, sport) növeli annak esélyét, hogy tetvesek lesznek.

11. Mítosz: Ha víz alá merülünk, a tetvek megfulladnak. Valóság: Nem fulladnak meg. Akár két órát is kibírják víz alatt…

12. Mítosz: a fejviszketés a tetű egyik jele. Valóság: minden harmadik embernek száraz a fejbőre, ezért gyakran viszket. A tetűk jelenléte azonban nem feltétlenül jár viszketéssel.

13. Mítosz: egy komoly nagytakarítás megöli a fejtetűt. Valóság: teljesen fölösleges, mivel a tetű csak a fejbőrön él meg. Elég kimosni a párnahuzatokat…

14. Mítosz: különböző szerekkel megelőzhető a tetvesség. Valóság: csak akkor kell bármit is “bevetni”, ha már megjelentek a tetvek. Megelőzni sajnos nem lehet őket.

15. Mítosz: a tetvek a szőnyegben és a bútorszövetben szaporodnak. Valóság: a tetvek nem tudnak 48 óránál tovább élni az emberi fejbőrön kívül, tehát szaporodni sem szaporodnak máshol.

16. Mítosz: ha egyvalaki tetves lesz a családban, mindenkinek a fejbőrét kezelni kell. Valóság: erre nincs szükség – elég, ha csak ellenőrzünk mindenkit, és nem fésülködünk közös fésűvel.

17. Mítosz: a petéktől egytől egyig meg kell szabadulni. Valóság: sok pete már rég üres, mire észrevesszük a tetűt. Érdemesebb az élő tetvekkel foglalkozni.

18. Mítosz: a peték azután kelnek ki, hogy eltávolítottuk őket a fejbőrről. Valóság: a frissen kikelt tetveknek melegre és táplálékra van szükségük az életbenmaradáshoz. Enélkül pár órán belül elpusztulnak.

19. Mítosz: a tetvességet csak orvos tudja kezelni. Valóság: a tetvességet remekül el lehet mulasztani otthon is recept nélkül kapható szerekkel.

20. Mítosz: a legjobb mód, hogy megszabaduljunk a tetvektől, a fej leborotválása. Valóság: a tetvek akár 3 mm-es hajban is megélnek, tehát a borotválás nem feltétlenül jelent megoldást.