Így ápold a kisbabád bőrét télen!

A tél nyomai leginkább bőrünkön tükröződnek. Arcunk színe sápadttá válik, ellenálló-képessége csökken. A téli hónapokban a bababőrt is komoly kihívások érik. Hogyan vigyázzunk rá most, amikor egyik percről a másikra beköszöntött a fűtési szezon?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bőrápolás
2016. január 14. Csontos Dóra

A tél nyomai leginkább bőrünkön tükröződnek. Arcunk színe sápadttá válik, ellenálló-képessége csökken. A téli hónapokban a bababőrt is komoly kihívások érik. Hogyan vigyázzunk rá most, amikor egyik percről a másikra beköszöntött a fűtési szezon?


A csecsemő bőre még nem fejlődött ki teljesen: bár pont annyi rétegből áll, mint egy felnőtt emberé, azonban jóval vékonyabb és áteresztőbb. A védelmező savköpeny és a benne található természetes baktériumflóra csak lassan épül fel, s a faggyútermelés is minimális. Ezért a kisbaba bőre kevésbé ellenálló és különösen érzékeny: gyakran újra és újra kipirosodik, begyullad, szárazzá vagy pikkelyessé válik, elsősorban a popsi területén.

A babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké. A felső szarus réteg még nem vastagodott meg, ennek köszönhető a kicsi babák bársonyos, puha bőre. Ezért a csecsemőt fokozottabban kell védenünk a kiszáradástól, folyamatosan gondoskodnunk folyadékpótlásról.

Télen a nagy hideg, a szél, a hó, az ónos eső, a köd, és a központi fűtés miatti szá-raz levegő okozhat bőrártalmakat. Ilyenkor a baba bőrét is védenünk kell az időjárás viszontagságai ellen.

A bababőr ápolása belülről kezdődik

A felnőtteknél is gyakori hiba, hogy úgy gondolják, mivel a bőrük száraz, elég testápolóval bekenni és az majd megoldja a problémát. Arra nem is gondolnak, hogy esetleg a helytelen táplálkozás vagy a kevés folyadékfogyasztás állhat a tünetek hátterében.  Mindez már az egészen pici babákra is érvényes. Nem mindegy, hogy mit és mennyit esznek-isznak, és ez nagyon gyakran először a bőrükön mutatkozik meg.

Nézzük, milyen táplálékokra van szüksége a bababőrnek?

Folyadék: Minden babának testsúly kilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége. 6 hónapos kor alatt ez természetesen anyatejből (vagy tápszerből) fedezendő. A hozzátáplálás megkezdése után is 1 éves korig az anyatej jelentse a baba fő táplálék- és folyadékforrását. Így 6 hónapos kor után is minimum 5-8 dl anyatej vagy tápszer fogyasztása ajánlott, de ezen kívül már adható forralt víz, cukormentes gyümölcstea, higított gyümölcs- és zöldséglé. Amennyiben a tejalapú táplálás domináns marad a baba 1 éves koráig, úgy folyadékigénye is megfelelően fedezve lesz, az anyatej egyéb rendkívül kedvező hatásai mellett.

A-vitamin: Egyensúlyban tartja a bőr vízháztartását, segíti a sejtek osztódását. A sárgarépában, sárgabarackban, sárgadinnyében, sütőtőkben, tojássárgájában található meg nagy mennyiségben. Mivel zsírban oldódó anyagról van szó, ezért felszívódásához zsiradék (pl. a baba főzelékében az 1 tk olaj) vagy zsiradék tartalmú egyéb étel (pl. anyatej, tápszer, tejpép, stb.) fogyasztása szükséges. A-vitamin hiányának tipikus jele a töredezetett köröm vagy haj.

B-vitaminok: A B-vitamin csoport tagjaira általánosan jellemző, hogy vízben oldódóak, és az anyagcsere folyamatokhoz – a fehérjék, zsírok és szénhidrátok átalakításához – szükséges enzimek elengedhetetlen alkotói. A különböző B-vitaminok hiányát bőrünk azonnal jelzi. Forrásai a gabonafélék, zöldbab, zöldborsó, stb. B-vitamin hiányának jele a repedezett, kiszáradt, viszkető bőr.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!